Најновије

АЛРАМИРАН САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ: Уједињене нације неће ћутати на насиље у Јерусалиму!

Разматрана је предложену изјаву којим се Израел позива на прекид деложације Палестинаца, ''уздржаност и поштовање историјског статуса светих места'' у Јерусалиму.

Савет безбедности УН. (Фото: ria.ru)

Амбасадорка Ирске у УН Џералдина Берни Најсон указала је да би Савет безбедности требало хитно да се изјасни, изразивши наду да ће се то догодоти већ данас.

Дипломатски извори АП наводе да је свих 15 чланица изразило забринутост због сукоба и пораста насиља.

Међутим, САД, најближи савезник Израела, сматрају да изјава у овом тренутку можда не ни била корисна, али су се ипак сагласиле да стручњаци СБУН наставе разговоре након што су сви остали чланови поручили да ово тело мора хитно да реагује.

Нацрт изјаве изразио би озбиљну забринутост СБУН због ескалације напетости и насиља на Западној обали, укључујући и источни Јерусалим и због могућности деложација палестинских породица из насеља Шеици Џарах и Силван у источном Јерусалиму, "које генерацијама ту живе и ту им је дом.

Предложени текст изјаве позива Израел "да заустави активности на насељавању, рушењу и исељавању, укључујући источни Јерусалим, у складу са међународним хуманитарним правом" и уздржи се од једностраних корака који подижу тензије и подривају одрживост решења израелско-палестинског конфликта у облику стварања две државе.

Изјавом би се изразила дубока забринутост због свакодневних сукоба, посебно у и око светих места у Јерусалиму, што доводи до људских страдања, повреда и захтевало би се "суздржавање од провокативних радњи и реторике".

У изјави би био упућен позив свима да поштују историјски статус светих места у Јерусалиму и апел "да муслиманским ходочасницима на светим местима мора бити дозвољено да се у миру моле и клањају, без насиља, претњи и провокација".

Вишенаменски руски ловац Су-57 задивио твитераше! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА