Најновије

Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу македонско-охридском Стефану

Патријарх Порфирије уручио је у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос којим Српска православна црква признаје аутокефалност Македонској православној цркви.

Матријарх Порфирије (Фото: Јутјуб)

Патријарх Порфирије је пре уручења томоса рекао да су се створили услови да и Охридска архиепископија има способности да буде самостална црква.

Поглавар Српске православне цркве је рекао да се црква тиме не дели него да расте заједно у љубави и слози.

Патријарх је истакао и да је веома радостан због тога што се аутокефалности Македонске православне цркве радују и Срби и Македонци у Северној Македонији.

Патријарх Порфирије је препоручио да МПЦ сада нађе одговарајуће име.

Српски партијарх је такође истакао да црква не може да буде оружје и да није оружје за остваривање било каквих других циљева.

Порфирије је нагласио и да ова одлука неће утицати на друга канонска подруцја СПЦ, јер су, како је рекао, другачији услови у Северној Македонији него у другим деловима СПЦ.

Сабор Српске православне цркве одлучио је једногласно да Македонској православној цркви – Охридској архиепископији дâ аутокефалност.

У беседи верницима након литургије у Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу ту одлуку потврдио је патријарх српски Порфирије 24. маја.

Одлука о аутокефалности стигла је свега неколико дана након Литургије помирења две цркве и мање од седам дана након што је Сабор саопштио да признаје најширу аутономију Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА).

Да ли је Додик Путинов човек, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА