Најновије

ВУЧИЋ: Курти ће да призна Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да на самиту у Бриселу његова позиција није била лака јер је 16 шефова влада и држава говорило о неопходности усклађивања Србије са рестриктивним мерама према Руској федерацији, али да због тога Србија не треба да иде у другу крајност. "Ми настављамо свој европски пут", поручио је он.

Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

На питање новинара да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија за Вашингтон пост да не може да призна Србију док она не призна Косово и да је стога потребно међусобно признање, Вучић је иронично рекао да је Србији страшно потребно његово признање.

„Курти је пожелео да нам промени преговарачки оквир. Чуј - он ће да призна Србију, да није смешно било би тужно. Нико нас не признаје у свету па ће он да нас призна“, рекао је Вучић и поручио да преговарачки оквир за Србију не може да се мења на силу. 

Осврнувши се на одлуке на самиту ЕУ о Украјини и Молдавији, председник Србије је рекао да Балкан ове године на самиту није био велика тема.   

"Нама су деценијама говорили да њима не треба нови Кипар у Европи. А сада видите да могу да добију и три Кипра, четири Кипра. То вам говори да је политика увек била доминантна и пресудна. Виктор Орбан је рекао да смо у економском смислу Србија и Црна Гора много спремније да буду део ЕУ. Али кога то брига", рекао је Вучић. 

У обраћању јавности председник Србије је најавио да ће укупно повећање пензија бити 19,1 одсто, пренеле су Новости.

"Ми не желимо, иако за то нисмо ни криви ни заслужни, да наши људи не живе исто, ми желимо да наши људи живе боље. Зато ће пензије бити повећане 19,1 одсто, то је највеће повећање, и боримо се за сагласност са ММФ-ом. Добили смо сагласност на ПЦИ аранжман са њима", открио је он..

Председник је рекао да је мало ко то очекивао и веровао у снагу српских јавних финансија.

"Двоцифрено повећање плата ће бити, а минималац ће још додатно бити повећаван. Тиме ћемо покушавати да смањимо јаз између богатијих и сиромашних, а приватни сектор морамо да чувамо. То су велике и важне ствари. Ја желим да вам кажем да је стопа раста у првом кварталу била 4,4 одсто, процена за други квартал је четири одсто. Ту нам добар део носе услуге, грађевинарство, пољопривреда", рекао је Вучић.

Председник се данас у 9 часова састао са делегацијом представника радника компаније Стеллантис Крагујевац, а на почетку обраћања је рекао да су разговори вођени два сата, и да је ситуација компликована.

"Мислим да смо близу договора, они ће говорити о детаљима, а ми ћемо са Стелантисом наставити да радимо, да бисмо део обавеза према радницима могли да испунимо. Као и код сваког договора морају да се постигну компромиси, а ја сам захвалан радницима који су разумели законска ограничења. Очекујем да са успехом те разговоре приведемо крају", казао је председник.

Он је истакао да како рат у Украјини добија на замаху, тако је и политичка ситуација у свету све компликованија.

"Руске снаге су у налету, замах њихове офанзиве је све снажнији. И сви они који су говорили да ће бити другачији резултат ратних збивања јасно је да нису били у праву, али то доноси другачије околности везану за економску ситуацију у Европи и Србији", истакао је Вучић.

Председник је рекао да је ситуација озбиљна и да је толико криза велика и у енергентима, храни и ценама, да није једноставно из тога изаћи. 

Подсетио је да 15. августа почињу разговори о цени минималца, а ако синдикалци и радници не постигну договоре, укључиће се држава.

"Ми очекујемо да се то брзо заврши, али очекујемо и повећање цене минималца. То је реформски програм који смо преузели, да помажемо послодавцима, и гледаћемо да највећи део трошкова ми преузмемо на себе као држава, а не послодавац. То ће значајно увећати просечне зараде", рекао је председник.

Инфлација између 9 и 9,2 одсто

Вучић истиче да ће то пратити двоцифрено повећање плата у јавном сектору, али ће се трудити да нам годишња инфлација буде између 9 и 9,2 одсто.

Он је истакао да индустрија мора да иде боље и јаче, и да има раст од 1,5 до 1,9 одсто, али да то мора много боље.

"Девизне резерве износе 14,6 милијарди евра, веома чврсто и јако стојимо. НБС је куповала девизе на тржишту, и то су добре вести. Наше златне резерве су највеће, и упркос кризи само смо увећавали наше девизне и златне резерве. Покушаћемо да се то и настави, али не могу да обећам", казао је председник.

Вучић истиче да су стране директне инвестиције готово милијарду и по, и да је то невероватан успех са обзиром на ситуацију у свету.

"То је резултат рада претходних година, и мораћемо да се боримо за сваког инвеститора", истакао је он.

Ваучери за грађане од 15.000 динара

Председник је открио и да ће сви који имају право на пензију, радници чија примања не прелазе 70.000 динара месечно, студенти, ратни војни инвалили и цивилни инвалиди, као и многе друге категорије становништва, осим оних најбогатијих, имати право да узму ваучер од државе Србије од 15.000 динара.

"На то има право 200.000 грађана. Ми сада дајемо три милијарде у кешу. За 200.000 по 15.000 динара, само да проведу део одмора у Републици Србији. То радимо како би се људи упознали са сопственом земљом, да још више људи заволе Србију. Да новац остане у нашој земљи. Разлог је и то што је поново букнуо ковид, који се распламсао на Медитерану", рекао је он.

Купује се струја за зиму

Када је у питању електрична енергија Вучић је рекао да се ради на ремонту термоблокова како би били завршени на време, али да је проблем у снабдевању струјом и због ниског нивоа хидрологије и недовољних количина угља. Каже да има и проблема, јер струју нећемо моћи лако да купујемо, а тражимо гаранције, да данас купимо за зиму и те цене су високе што угрожава финансијску стабилност, пренео је РТВ.

Што се тиче гаса, каже да ту има добрих вести, јер је постигнут уговор са Гаспромом, за 62 одсто потреба, а за 38 потреба закупљено је складиште у Мађарској где ће за два наредна месеца бити напуњено 147 милиона кубних метара гаса. За то време по цени руског гаса напуниће се део Банатског Двора, са 250 милиона кубних метара гаса.

"До септембра имаћемо резерви од 400 милиона кубних метра гаса, а до октобра се очекује преко 500 милиона кубних метара, а наш циљ је да дођемо до 700 милиона", рекао је Вучић, наводећи да са тим количинама може да се преживи два месеца без проблема.

"Никада такве резерве нисмо имали, а за све се старамо данас да урадимо. То су добре вести, али је то све кошта. Имамо стратески проблем јер замену за руску нафту морамо да пронађемо, траже се решења", рекао је Вучић.

Што се хране тиче, како је навео, Србија има више него довољно свих основних намирница. 

"Видели сте са шећером, како се направи тензија и штета без потребе. На крају ћемо да бацимо пола тог шећера из кућа. Увек се лакше верује негативним гласинама, него нормалном позитивном обавештавању", навео је Вучић.

О дешавањима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА