Најновије

НОВУ ВЛАДУ ЧЕКАЋЕМО ДО ДЕЦЕМБРА? Политичке последице петог понављања гласања у Великом Трновцу

„Читава фарса око избора у Великом Трновцу добро дође кључним политичким актерима, пре свега мислим на СНС и председника Вучића, да би се пролонгирало формирање Владе али на првом месту да би се пролонгирало спољнополитичко сврставање односно да би се одложило евентуално прикључивање санкцијама Русији“, оцењује политиколог и сарадник Института за политичке студије Дејан Бурсаћ у разговору за Данас.

Фото: Влада Србије

Четврти покушај одржавања избора на бирачком месту у Великом Трновцу, општина Бујановац, пропао је због расправе између чланова бирачког одбора – пре свега представника СПС и Коалиције Албанаца долине, због чега бирачко место није ни отворено, а касније је стигла дојава о бомби која је и дефинитивно означила да ће бити и петог гласања.

– Сада већ постаје трагикомично и провидно шта се ту дешава. Процес ће морати да се оконча али купили су време. Требаће барем месец дана да се оконча процес до званичних резултата избора. Чак и ако се све заврши на следећем гласању, општинска изборна комисија треба да обради резултате, па иде период за жалбе Управном суду, а вероватно ће их бити, па тек онда РИК. И да се све то позитивно заврши, после тога имамо рок од 30 дана за конституисање парламента, и још 90 дана за избор Владе, технички то може бити тек децембар, наглашава он.

Узевши све ово у обзир, истиче Бурсаћ, свима је потпуно јасно да су у питању опструкције које за циљ имају само одлагање „тешких“ политичких одлука и избегавање притиска са Запада да уведе санкције Русији одмах, са постојећом Владом у техничком мандату.

– Све то иде на руку Вучићу да може пред западним партнерима да, као изговор за неувођење санкција, користи то што немамо Владу и да, ако се уведу санкције пре формирања нове Владе, неће моћи да је формира сам. Вучићев аргумент ће бити да нема већину, иако ми сви знамо да ће већине бити, али он може да тврди да ћемо морати на нове изборе, а на њима ће победити нека потпуно проруска, антиевропска опција. То је нешто са чиме он може да тргује и одуговлачи, наглашава наш саговорник.

Питање састава Владе само по себи је осетљиво јер ће послати одређене поруке западним актерима, али Бурсаћ оцењује да је то маргинално у односу на очекивање да се уведу санкције Русији.

– Имамо сада и аферу са Небојшом Стефановићем, то препуцавање је заправо питање колики ће бити његов утицај у новој Влади и наравно улога Ивице Дачића. Али сви знамо да је Вучић носилац врховне политичке моћи у земљи, да је у њему концентрисана сва одлучивачка моћ, а верујем да и западни партнери то знају. Дакле састав Владе је маргиналан у односу на захтев да се уведу санкције, објашњава Бурсаћ.

Ипак, по његовој процени не може се очекивати ни већи притисак „споља“ али ни од појединих унутрашњих актера, да се изборни процес у Великом Трновцу што пре оконча, јер се ради ствар додатно компликује тиме што се ради о могућем представљању националних мањина.

Ни међународни актери ни домаћа опозиција или цивилни сектор не могу вршити већи притисак да се признају резултати неког од претходних гласања јер у том случају заједница Албанаца неће имати свог представника у Народној скупштини, подсећа Бурсаћ.

– Српској напредној странци је добро дошло и што се све ово дешава баш у Великом Трновцу, у мултиетничкој средини. Било какав притисак да се то оконча и да се признају ови резултати би било у супротности са повећаним мањинским представљањем и интеграцијом албанске мањине, па можда неки међународни актери и унутрашњи актери који су продемократски и прозападно оријентисани, који би иначе више притисли да се то оконча, сада не притискају јер је пипава тема, не можете да кажете „е ајде то пресеците, да Албанци не добију представника, анализира Бурсаћ.

Пети пут 30. јуна

Поновљени парламентарни избори у селу Велики Трновац, код Бујановца, на изборном месту број 6 у основној школи „Мухарем Кадрију“, односно пето гласање на овом бирачком месту биће одржано 30. јуна, одлучила је Републичка изборна комисија. Више чланова РИК затражило је од тужилаштва и полиције да реагују на злоупотребе чланова бирачког одбора на том месту, који су онемогућавали гласање и увид у бирачки списак, и запитали да ли је могуће да двоје људи из те комисије доводе државу у ситуацију да нема парламент, ни формирану Владу.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА