Најновије

ВЛАЈКИ: Галијашевић тешко оптужује Вучића за издају

Отворени Балкан значи Србију на кољенима: укинут ћемо вам царине и компензирати то што нећете никада ући у ЕУ, а ви ћете за узврат жртвовати Србе из Црне Горе, Србе из БиХ и на крају ћете предати Косово! Ово је за Српски радио Чикаго изјавио Џевад Галијашевић, експерт за безбједност, исламски екстремизам и тероризам. Галијашевић је муслиман врло критичан према Бакиру Изетбеговићу. Практично подржава Додика у свему. Хладнокрван је и крајње рационалан. Написао је неколико књига о муслиманском фундаментализму и тероризму у Босни и Херцеговини. Многи мисле да брани српске позиције боље од било којег Србина. Други опет сматрају да је Додиков плаћеник и да својим дјеловањем наноси велике штете српском народу, посебно у Републици Српској. Пикантерија: Галијашевић је чест гост на београдским ТВ медијима (нарочито на Пинку), посебно онима за које се сматра да фаворизирају предсједника Вучића.

Фото: Правда

Пише: Емил Влајки

У овом ће се тексту изложити основни Галијашевићеви ставови о Вучићу из датог интервјуа. Али то није све. Посебно ће бити размотрено због чега је једна крајње рационална особа тако поступила. Он то није напамет казивао, што говори о високој осјетљивости односа између садашњих власти Републике Српске и Србије за које многи сматрају да су на нивоу раскида. Ево како Галијашевић оцјењује Вучића:

Вучић издајник

Људи ми овдје често кажу: знаш, Галијашевићу, ми често чујемо причу како ће Вучић издати, али он не издаје; већ дуго чујемо причу да ће издати, а он не издаје. То је привид, то је лоша процјена, јер он издаје сваки дан – стварајући услове да се изгуби Косово. Бриселски споразум је био издаја – ЗСО није формирана као политичка заједница. Издаја је када дате државну границу Шиптарима да воде. Издаја је када им дате безбједност и одбрану. Вучић је, дакле, као миш грицкао државност и суверенитет Србије на Косову, казао је Галијашевић.

Вучић жртвовао Србе у Црној Гори

Гостујући у програму поменутог радија, Галијашевић је оптужио Вучића да је учинио све да се жртвују Срби у Црној Гори. Он даље образлаже: Србија нема мора, а Албанија излази на два мора. Зато је Црна Гора стратешко питање изласка Србије у свијет, а Срби у Црној Гори су борци за ту стратешку дубину и стратешки значај Србије. Исто као што су Срби у Републици Српској борци за стратешку дубину Србије на западу. Шта је Србија без Срба у Црној Гори и без Републике Српске и Косова?

Вучић игнорира Србе у Републици Српској

Галијашевић даље наглашава како Република Српска чини све да сачува односе са Србијом и Александром Вучићем, а он се, каже, понаша као да га се то не тиче. И његови медији, каже Галијашевић, се понашају као да их се то питање не тиче. Страшно је да се Зоран Милановић, предсједник Хрватске, више брине о Републици Српској него Александар Вучић. Треба живјети овдје и видјети како је Република Српска отписана из јавности Србије, из политичке улоге. Нешто слично се с њом дешава као и са српском Крајином у Хрватској која је била издана, завршава Галијашевић.

Вучић је легализирао нацисту Шмита који глуми да је Високи представник у БиХ

Треба видјети како је Вучић легализирао Шмита, нацисту послатог из Њемачке, који за себе тврди, који глуми, да је Високи представник у БиХ. Довољно је било да Вучић призна нелегалног високог представника. Он је тиме признао све штетне посљедице дјеловања тог нелегалног високог представника - Шмит мијења постојеће законе, он се мијеша у предстојеће изборе. Јесмо ли чули Вучићеву реакцију о томе? Нисмо, казао је Галијашевић.

Због Вучића, ЗЛО ће привремено побиједити

Русија чини све најбоље за Србе у Србији и БиХ. Она је спријечила у УН да се Срби прогласе геноцидним народом. Британија је та која свим снагама жели да нашкоди Србима. Њемачка је слиједи, а САД је подржавају. На помолу је ново страдање Срба. Али, то зло неће побиједити, неће Бог дати. Ми то, нажалост, нећемо доживјети, а Срби за то могу захвалити Вучићу. Русија ће се вратити на Балкан.

Галијашевић није тако могао наступити без знања Додика

У политици нема случајности. Галијашевић се бави политиком пуне четири деценије. Увијек зна точно што говори и не прави грешке те врсте. Ово је дакле било циљано да се дискредитира предсједник Србије. Уједно, то је и опомена о могућим фаталним послиједицама за њега уколико настави с таквом политиком, посебно према Русији. Све у свему, у Галијашевићевој интерпретацији, мора да су односи између Вучића и Додика толико лоши, да је оштра конфронтација међу њима једини могући начин комуницирања. Питање свих питања: Колико се Русија слаже са оваквим ставовима Галијашевића?

Према Галијашевићу, Републици Српској се не пише добро

Посљедње реченице Галијашевића из интервјуа су крајње депримирајуће. По његовом мишљењу, ЗЛО ће привремено побиједити у Србији и Републици Српској и дуго ће тамо остати. Конкретно, то значи да ће Вучићева политика побиједити, а да ће Додик убрзо нестати са политичке сцене.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА