Најновије

Владимиру Ђукановићу прети избацивање из Адвокатске коморе: Оптужен за тешку повреду дужности

Дисциплински тужилац Адвокатске коморе Београда подигао је дисциплинску оптужницу против адвоката и председника скупштинског Одбора за правосуђе Владимира Ђукановића, тврди лист Данас. Оптужница је против Ђукановића поднета због интервјуа који је у октобру прошле године водио са својим клијентом, власником плантаже Јовањица Предрагом Колувијом.

Како се наводи у оптужници, Ђукановић је 1. октобра прошле године “са умишљајем, свестан да је дело забрањено” на порталу Објектив.рс у емисији “Озбиљно са Ђуком” као бранилац Предрага Колувије кога заступа у поступцима Јовањица 1 и Јовањица 2, истовремено у улози новинара, интервјуисао свог брањеника.

Ђукановић, додаје се у оптужници, том приликом је користио информације до којих је дошао као Колувијин бранилац, те прихватао све његове тврдње да је био уцењиван “тако што му је из Кабинета Министра унутрашњих послова нуђена слобода ако за ‘Јовањицу” оптужи Андреја Вучића, брата председника Србије, да је понуда укључивала и помињање Звонка Веселиновића, бизнисмена са севера Косова, али и Братислава Гашића, шефа БИА”.

У оптужници се наводи да је Ђукановић том приликом, али и у каснијим јавним наступима, поступке против свог брањеника приписивао корупцији и другим злоупотребама, а да “при том против одговорних није поднео кривичну пријаву надлежним органима, нити је располагао валидним доказима који би представљали основ за подношење кривичне пријаве”.

зношењем оваквих тврдњи, додаје се, он је путем медија вршио притисак на јавно мњење, те “агитовао и подстицао недозвољене притиске у корист клијента и непрофесионалним средствима утицао на ток поступка”.

Због наведеног, Ђукановић се сумњичи да је починио тежу повреду дужности адвоката – поступање адвоката који је члан политичке странке или њеног органа на штету адвокатуре или којом се угрожава њена самосталности и независности. За тежу повреду дисциплине, Закон о адвокатури предвиђа распон казне од новчане, до брисања из именика адвоката.

Након објављивања интервјуа, против Ђукановића биле су укупно поднете три дисциплинске пријаве. Једну је поднело само дисциплинско тужилаштво АКБ-а након писања медија, а другу Комитет правника за људска права ЈУКОМ. Ове две пријаве дисциплинско тужилаштво је спојило у јединствен предмет у оквиру ког је подигнута оптужница.

Владимир Ђукановић је, подсетимо, члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик. Ђукановић председава скупштинским Одбором за правосуђе, што га по још увек важећим законима, чини чланом Високог савета судства и Државног већа тужилаца, тела које има значајну улогу у избору и напредовању носилаца правосудних функција.

Поред тога, Ђукановић се годинама уназад бавио и новинарством, а у последње време је своје интервјуе објављивао на Јутјуб страници портала Објектив.рс.

И поред тога што је релативно скоро почео да се бави адвокатуром, Ђукановић поступа у неколико врло видљивих судских поступака. Осим што заступа Колувију у предметима Јовањица 1 и 2, Ђукановић брани и Дијану Хркаловић, некадашњу државну секретарку МУП-а од оптужби да је трговала утицајем. Својевремено је заступао Андреја Вучића у парничном поступку против потпредседника Народне странке Мирослава Алексића.

Предраг Колувија, првоокривљени у предмету Јовањица, терети се да је организовао криминалну групу која је неовлашћено производила и пустила у промет 1,6 тона опојне дроге канабис. Паралелно, против Колувије се води и поступак Јовањица 2 у којем је фокус на обезбеђивању операције производње наркотика, а оптужницом је обухваћен низ припадника полиције, цивилних и војних служби. Овај предмет већ дуже од годину и по дана не може да одмакне даље од фазе припремног рочишта.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА