Најновије

Родитељи убијених дечака: Вучић да изнесе истину о масакру у кафићу „Панда“

Родитељи шест дечака убијених у пећком кафићу "Панда" 1998. године, већ шест година узалуд траже пријем код председника Србије Александра Вучића који је 2013. године саопштио да масакр у "Панди" нису починили Албанци.

„Од 5. септембра 2017. године више од 10 пута смо се писмено обратили кабинету председника Србије, тражећи разговор с председником Вучићем, међутим, ниједном нам није одговорено. Такође, тражили смо од Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) да се саслуша Вучић због сазнања која је јавно износио о злочину у ‘Панди’, али ни то није прихваћено“, рекао је агенцији Бета Љубомир Ристић, отац убијеног Светислава (18).

Родитељи убијене деце, после 24 године трагања за истином, немају дилему да је о масакру у „Панди“ одлучено у врху државе.

„Господине Председниче, ви знате и ми родитељи знамо да је убиство наших синова у кафићу ‘Панда’ у Пећи било државна ствар о којој је одлучено у врху државе. У питању је државни тероризам пар екселанс. Указујемо да постоје и остали разлози за наш пријем које ћемо изнети у разговору с вама, како би орган који води поступак, после скоро 24 године процесуирао злочин“, стоји у једном од захтева за пријем код председника Србије Александра Вучића, који су родитељи поднели 6. јуна 2022. године.

Лазар Обрадовић, пред чијим очима је 14. децембра 1998. године страдао син Иван (15), каже за Бету да не постоји друга истина осим да је злочин у „Панди“ починила држава.

„Све власти су се на исти начин односиле према убиству наше деце. Очигледно је да се диригује из једног центра и да не постоји жеља да се открије ко су налогодавци, организатори и извршиоци масакра. Разговарали смо с више десетина државних службеника, како из полиције тако и из других државних органа, и никада нам нико није рекао да су злочин починили Албанци, већ, напротив, Срби“, нагласио је Обрадовић.

Додао је да родитељи од председника Србије очекују да им саопшти сва сазнања којима располаже о „случају ‘Панда’ „.

„Државне службе и Вучић знају ко је наредио, организовао и убио децу у ‘Панди’. Недопустиво је да се истина скрива већ више од 24 године и да председник Србије одбија разговор с нама. У петак смо се поново обратили кабинету председника и, ако нас у најскорије време на прими на разговор и ако не добијемо чврсте гаранције да ће истрага бити окончана, мораћемо да радикализујемо наш протест“, рекао је Обрадовић.

Звонко Гвозденовић, отац убијеног Вукоте (16), сматра да држава упорно покушава да сакрије сопствени злочин.

„Тужилаштво је до сада саслушало 42 сведока. Када је истрага започета у мају 2016. године, имали смо више разговора с поступајућим тужиоцем и после сваког сусрета смо схватали да нас држава све више и више завлачи и обмањује. Од 2017. године Тужилаштво одбија сваку комуникацију с родитељима“, казао је Гвозденовић за Бету.

Љубомир Ристић је навео да су породице убијених дечака од 17. септембра 2017. године седам пута тражиле пријем у Тужилаштву за организовани криминал, али да су сваки пут одбијени.

„С обзиром на чињеницу да немамо никаквих одговора из ТОК-а о нашим захтевима, све указује на то да ништа није поступано и да је истрага заустављена“, сматра Ристић.

Вучић: Злочин нису починили Албанци, јавност ће бити згрожена кад се открије истина

У кафићу „Панда“, где су се окупљали пећки гимназијалци, 14. децембра 1998. две маскиране особе су рафалима из аутоматских пушака убили Ивана Обрадовића (15), Вукоту Гвозденовића (16), Светислава Ристића (18), Зорана Станојевића (18), Ивана Радевића (24) и Драгана Трифовића (18), тешко су ранили Влада Лончаревића (18), а лакше Мирсада Шабовића (34) и Николу Рајовића (18).

Све до 28. децембра 2013. породице убијених дечака и јавност су били уверени да су тај злочин починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Међутим, тадашњи први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности, Александар Вучић, у емисији „Тешка реч“ на ТВ Пинк је рекао: „Злочин у ‘Панди’ нису починили Албанци како смо то до сада веровали. Јавност ће бити згрожена када се буде открила истина“.

Вучић је касније рекао новинарима да је готово сигуран да зна шта се десило у „Панди“, али да „не постоје докази“ и да истражни органи Србије не могу да се „поносе“ како су спровели истрагу.

Неколико дана после масакра, полиција је ухапсила групу локалних Албанаца за које је речено да су организовали напад на „Панду“. Никола Шаиновић, тада потпредседник Савезне владе задужен за Косово и Метохију, саопштио је да је „случај ‘Панда’ “ решен.

„Ја сам тада рекао да је ‘случај Панда’ решен, јер ми је тако казала полиција“, рекао је Шаиновић раније за Бету.

„Кад су ухапсили ту групу, један пријатељ из пећког СУП-а ми је у поверењу казао да ти Албанци немају никакве везе с ‘Пандом’ „, казао је Ристић.

„Кад Државна безбедност саопшти да је случај решен, није пракса да јавна безбедност наставља са радом“

Бивши начелник пећког СУП-а Боро Влаховић рекао је раније за дневни лист „Данас“, да је за „случај ‘Панда’ “ била надлежна Служба државне безбедности, пошто се радило о кривичном делу тероризма, а што „није искључивало и рад јавне безбедности“ на откривању извршилаца.

„Ми из јавне безбедности интензивно смо радили на откривању извршилаца, али када су припадници Државне безбедности после неколико дана ухапсили групу Албанаца за које је речено да су организовали и извршили злочин у кафићу ‘Панда’, јавна безбедност је престала с оперативним радом на том случају. Кад Државна безбедност нешто преузме да ради и кад саопшти да је случај решен, није пракса да јавна безбедност наставља са радом на том истом случају“, објаснио је Влаховић који је сасушан у ТОК-у.

Група ухапшених Албанаца је после неколико месеци проведених у притвору у Лесковцу ослобођена, јер није било ниједног доказа да су учествовали у злочину.

Ко је дотурио саопштење РТС-у и наредио да се чита две вечери заредом

РТС је неколико дана пре масакра у ударном „Дневнику“ две вечери заредом читала „саопштење“ тзв. ОВК у којем се најављују напади на локале где се окупља српска омладина. Како Бета сазнаје, Тужилаштво за организовани криминал које води истрагу, није проверавало ко је то „саопштење“ доставио РТС-у и које наредио да се иста информација чита две вечери заредом.

Прелевић: Мени је речено исто ово што је Вучић изјавио 2013. године

Адвокат Божо Прелевић рекао је Бети да је њему, док је био члан Координационог центра за југ Србије, из Службе државне безбедности речено за „Панду“ „исто ово што је Александар Вучић изјавио у децембру 2013. године“.

„И Вучићева сазнаја потичу из Државне безбедности“, рекао је Прелевић.

По његовим речима, почетком двехиљадитих година се већ знало да Албанци немају везе са злочином у „Панди“.

„Ти дечаци који су убијени нису били криви ни за шта и они нису били конкретна мета. Они су убијени да би се изазвала још већа међунационална нетрпељивост“, казао је Прелевић.

Степић: Са Русијом у Одеси и на Дунаву - отпадају приче да нам је Брисел ближи од Москве

Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА