Најновије

ОТПАДАЈУ ЈЕДАН ПО ЈЕДАН! Украјинци остављени на цедилу, а гурају их у сигурну смрт!

Земље чланице ЕУ вршиће обуку за око још 15.000 војника, па се тако укупан број војника који ће проћи ту обуку повећао на 30.000.

Фото: Принтскрин

Циљ мисије је да се пружи помћ украјинској војсци да одбрани своју територију и заштити цивилно становништво, а покренута је на украјински захтев након напада Русије, пренела је Хина.

Британски премијер Риши Сунак изјавио је да је ''непрактично'' слати британске бојне авионе у Украјину, упркос томе што жели да повећа подршку Кијеву како би се избегао евентуални дуготрајни застој у сукобу с Русијом.

Он је оценио да би застој ''само користио Русији'' и њеном председнику Владимиру Путину.

"С обзиром на сложеност британских борбених авиона и дужину времена потребног за њихову обуку, тренутно не мислимо да је то практично учинити", оценио је Сунак.

Заменик министра одбране Пољске Марчин Оцијепа изјавио је да би потенцијална испорука борбених авиона типа Ф-16 Украјини била тежак задатак јер подразумева дуготрајну обуку.

"То нису аутоматске пушке које можете једноставно некоме да дате", рекао је Оцијепа.

Немачки вицеканцелар Роберт Хабек такође је рекао да је против тога да његова земља испоручи борбене авионе Украјини.
Хабек је подржао слање тенкова "леопард 2" Украјини, али сматра да би слање авиона био превелик корак за западне савезнике који, како је рекао, разматрају подршку Кијеву у односу на страх од увлачења у отворени рат.

Немачка мора да наручи нове тенкове "леопард" што пре, како би се заменили они који ће бити послати Украјини, изјавио је данас немачки министар одбране Борис Писторијус.

"За мене, кључна ствар је да морамо да наручимо нове тенкове, не за годину дана, него што пре, тако да производња може да почне", рекао је Писторијус током посете тенковском батаљону у западном граду Аугусдорфу, одакле је послато 14 тенкова Кијеву.

Председница Савета Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко је оценила да се повећане америчке испоруке наоружања Украјини   тешко могу посматрати као позив на мир.

Она тврди да САД нису заинтересоване за окончање овог сукоба, већ за његову ескалацију и продужење.
"Наш став је јасан, разумљив и транспарентан. Спремни смо за разговоре, а не за обећања и предуслове које они покушавају да наметну. Ми не видимо да је кијевски режим спреман за стварне преговоре", рекла је Матвијенко.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да сваки покушај Запада да конфискује руску имовину неће остати без одговора, и додала да западни аргументи о "легитимности" конфискације руске имовине ''не пролазе тест легитимности''.

"Ако говоримо о праву и законима који су деценијама на снази, онда не постоји легалан начин да било шта узмемо другима и присвојимо", истакла је Захарова.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА