Најновије

УГЛЕДНИ НЕМАЧКИ ЛИСТ: Украјина нема шансе да добије овај рат

Украјини понестаје војника. Сада је у земљи у току бар осми талас мобилизације, на фронт се већ шаљу мушкарци старији од 60 година, Русија је уништила 60-70 одсто украјинске инфраструктуре, пише немачки лист.

Украјина (Фото: министарство одбране Украјине)

Шансу за победу Кијев је већ пропустио, а помоћ из Европе и Сједињених Америчких Држава стиже прекасно. Руски ресурси далеко надмашују украјинске а Запад је изневерио председника Володимир Зеленског, пише утицајни немачки лист „Велт“ и наводи пет кључних разлога због којих Украјини не могу да добију овај рат.

„Болно је признати, али победа Украјине сваким даном постаје све мање вероватна”, констатује на почетку аутор чланка и своју тезу поткрепљује чињеницама: кијевској војсци понестаје људи и материјално-техничких средстава, Русија је у бољем положају, њени ресурси су огромни, те „не чуди што западне дипломате све чешће говоре о примирју”.

Осврнувши се на „оптимистичне изјаве“ украјинских званичника који су почетком године говорили о „победи”, аутор чланка се пита колико је уопште реална сама мисао о победи Украјине?

„Практично је искључено да Украјина изађе из ове борбе као победник. Посебно ако украјински председник Владимир Зеленски заиста види победу као 'ослобађање свих окупираних територија, укључујући Крим'. Међутим, са данашње тачке гледишта и у садашњим околностима под којима, пре свега, треба разумети недовољну помоћ Запада – то је немогуће.

Русија је већ сада ставила под своју контролу 18 одсто украјинске територије. Већа је вероватноћа да се тај проценат повећа, него да се смањи”, наводи се у чланку, преноси Спутњик.

Пет разлога због чега Украјина губи рат

Дописница „Велта“ Марија Дросте анализирала је тренутну ситуацију у Украјини у пет тачака:

Прво, постало је јасно да се САД, Немачка и друге чланице Северноатлантског савеза више плаше ширења сукоба на територију Алијансе, него што страхују за безбедност Запада због територијалног освајања Русије у Украјини. Запад пати од својеврсног самозастрашивања и подржава Украјину само онолико колико је довољно да одмах не капитулира.

Друго, Русија је до данас уништила 60 до 70 одсто критичне инфраструктуре Украјине. Чини се да Кијев неће добити од Запада довољно система ПВО као што су „ирис-Т“, „насамс“ и „патриот“ да би зауставили Русе. Напротив, досадашње бедне испоруке наоружања са Запада нешто су попут „карт бланш“ за руске Оружане снаге које и даље имају огроман арсенал ракета и дронова.

Треће, Русија покушава да уништи западно прецизно оружје огромним количинама свог оружја. Русија има довољно ресурса за то. Ово се првенствено односи на тенкове. Према подацима аналитичког центра из Лондона International Institute for Strategic Studies (IISS), Русија има више од 4.000 борбено спремних тенкова. То не само да представља велику претњу за западне тенкове „леопард“, већ даје Русији могућност да у сваком тренутку пређе у офанзиву.

Четврто, Украјини понестаје војника. Сада је у земљи у току бар осми талас мобилизације, на фронт се већ шаљу мушкарци старији од 60 година. Русија ће ускоро послати на фронт нови контингент од 200.000 људи. Тврде да ће до лета бити послато још 500.000 војника. Москва има мобилизациону резерву од скоро 30 милиона људи.

Пето, могуће је да ће, из горе наведених разлога, Русија изаћи из овог сукоба не само као војни победник са територијалним добицима, већ и као политички победник. Чланство Украјине у НАТО-у након примирја или мировних преговора биће искључено у догледној будућности, а придруживање Европској унији трајаће, у најбољем случају, много дуже него што Кијев жели.

Украјини истиче време, али Запад остаје равнодушан – западне дипломате све чешће говоре да страхују од ескалације.

„Сада су напори Запада усмерени на скоро склапање примирја, иако се о томе не говори наглас. Резултат ће бити ампутирана Украјина“, закључује аутор чланка у „Велту”.

Генералну пробу за уништавање западних тенкова погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА