Најновије

ПРЕДСЕДНИК МАТИЦЕ СРПСКЕ: Хоћете ли кажњавати и оне који не знају падеже?

Основни проблем је у томе што ми не знамо тачно шта категорија рода значи, те да су наши социолози показали да појам рода може имати чак стотинак различитих значења, каже Драган Станић.

Драган Станић (Фото: Јутјуб)

Председник Матице српске Драган Станић изјавио је да су неопходне измене Закона о родној равноправности, оценивши да је направљен низ пропуста законодавца, а још више одређених идеолошких група и "група за притисак у нашем јавном животу".

Како каже, основни проблем је у томе што ми не знамо тачно шта категорија рода значи, те да су наши социолози показали да појам рода може имати чак стотинак различитих значења.

"Када уведете такав термин у законодавство, ви не знате шта ће он све покрити. А може да покрије крајње чудне, перверзне феномене и то је реална опасност за друштво и његову елементарну нормалност", каже Станић за "Политику".

Како каже, отворен је брисани простор који уопште није сагледив, па ће и у будућности он бити стални узрок сукобљавања.

"Други проблем се односи на чињеницу да се захтевају не само природне и прикладне, него и накарадне и неприхватљиве интервенције у самом језику. Посебно је скандалозна одлука да се уведу озбиљне казне за оне који неће пристати да примењују оне накарадности на којима поменуте групе за притисак инсистирају", указује Станић.

Како каже, пита се шта ако некоме падне на памет да систем глобе почну да примењују и у другим језичким сферама, рецимо у зони језичке норме.

"Па да почну да кажњавају оне који користе два уместо седам падежа, или користе староштокавску акцентацију уместо новоштокавске итд. Насиље и казне морају бити искључени из језичке праксе, а језику мора бити препуштено да слободно, у дужем временском процесу, покаже које су иновације прихватљиве а које нису", каже председник Матице српске.

Једино решење је, сматра Станић, да се поменути закон стави ван снаге и да се извесним изменама дође до његовог облика који не би изазивао непотребне сукобе него би створио неопходно поље заједничких, неспорних ставова и друштвене кохезије.

"При том, ваљда не треба посебно истицати да није нимало спорно то да треба заједнички да радимо на бољем и ефикаснијем обезбеђењу права жена", напомиње он.

Станић додаје да приличан број људи који имају одговоран однос према језику, исказало да неће плаћати казне, већ ће ићи ако је потребно у затвор.

"Нека знају они који хоће да спроводе прописане казне да ће претворити наше друштво у друштво насилника. Ми иначе имамо довољно облика насиља разних врста, а недавно смо се суочили са најстрашнијим насиљем детета над својим вршњацима. Зар нам то није опомена да пазимо шта чинимо", упитао је Станић.

Председник Матице српске каже да је евидентно да се уништавањем појма нормалности и општедруштвене прихватљивости извесних ставова системски спроводи пре свега у друштвима која треба да буду руинирана или уништена, у народима који треба да постану жртве процеса асимилације или да буду искоришћени као био-маса.

"Примера широм света имамо безброј, а по драматичности сада се намеће ситуација коју имамо у Украјини. Нико на демократском Западу није поставио питање легитимитета оног председника који је изабран на темељу декларисаног става да изгради добре односе са Русијом и Русима, а од тренутка када дође на власт он почиње да води потпуно супротну политику. Ако се такав преокрет деси, онда тај политичар у потпуности губи демократски легитимитет", каже Станић.

Напомиње да, ако се допусти да политичке елите могу слободно да изневеравају своје програмске ставове, онда у политичкој пракси све постаје могуће, па и то да мимо воље самих гласача добијете политичке структуре које државу и друштво воде у суноврат.

"И због тога се ужасавам могућности да такви лажљиви политичари, отуђени од сопственог народа и код нас дођу на власт и почине сличан злочин. Опасност и нама реално прети, па у својим политичким изборима морамо бити јако пажљиви да не постанемо лаке жртве злочинаца", каже Станић.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА