Најновије

Пчелица на Сајму књига и 20 година успешног пословања!

Пчелица је припремила многа изненађења за своје читаоце.

Фото: Пчелица

Издавачка кућа Пчелица после 20 година континуираног постојања уз стални раст, унапређење, иновативан приступ књигама за децу, одржавање високих естетских и моралних норми објављених књига, бескомпромисан квалитет, препознатљивост у европским, али и светским круговима издаваштва за децу, данас важи за компанију која је поставила стандарде српског издаваштва за децу и постала узор многима који тек улазе у овај посао.

У годишњици свог великог јубилеја, заокруженој другој деценији постојања, Пчелици је припала част да се придружи франкофоном карактеру 66. Међународног београдског сајма књига и ода почаст Француској, овогодишњем госту Сајма, њеној култури и књижевности, објављивањем превода књиге бајки „Лепотица и Звер и друге бајкеˮ, француске ауторке Жане Мари Лепренс де Бомон. Књига је резултат сарадње Пчелице и Одсека за романистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, чији су студенти, уз допринос ученика Карловачке гимназије, превели ове антологијске бајке. 
Од сајамских новитета Пчелица свакако треба да буде поносна на објављивање легендарних дела Милована Витезовића „Лајање на звездеˮ и „Шешир професора Косте Вујићаˮ, класика српске књижевности за младе, романа за које и после више деценија интересовање не опада. Премијерно представљање на Сајму имаће нове књиге вишеструко награђиваног Пчеличиног аутора Слободана Станишића. У питању су књиге „Никола Тесла и црни мачак” и „Јосиф Панчић и ледена лепотица”, које су само почетак нове едиције „Детињство српске науке”. Роман који је пре свог објављивања привукао пажњу јавности је „Габи, храбро срце Београда”, топла и узбудљива прича о керуши Габи, заснована на истинитим догађајима из 20. века.

Од савремених аутора стиже велики број тематски и стилски разноврсних романа: „Госпојица Мица” Зорице Кубуровић, „Срећа у бунару” Милоша Николића, „Варке старе шуме” Гордане Малетић, „Севале су муње” Јелене Тасић, „Два сунца и Сунчица” Лидије Маринковић, „Мала књига о великим стварима” Марије Манојловић, „Тајна госпође Мандорле” Ане Цакић, „Путовања пужа Максимилијана” Гордане Тимотијевић, „Игра скривања” Драгане Младеновић. Затим, ту је и награђивана збирка песама „Наврх дима из димњакаˮ Душка Домановића, илустроване књиге Маје Кораксић „Птица без дома”, „Заљубљена жаба” и „Мала прича из великог мравињака” и из истог жанра „Лајка међу звездама”, Горана Марковића. У форми илустрованих књига адаптираних најмлађим читаоцима Пчелица је објавила седам класика књижевности за децу: „Леси се враћа кући”, „Алиса у Земљи Чуда”, „Три мускетара”,  „Пустоловине Тома Сојера”, „Чаробњак из Оза”, „Ен из Грин Гејблса” и „Тајни врт”. Као резултат сарадње са иностраним издавачима Пчелица српским читаоцима доноси велики број илустрованих књига савремених европских аутора: „Зубић Панда” Еве Родригез, „Герда ‒ прича о плавом киту” Петера Кавецког, „Пссст! Читам!” Џона Келија, „Брдо мудрости” Катажине Бјелињске, „Снежне речи” Валентине Мазели, „Писмо” Ирене Верду, „Кафић за животиње” Ержи Кертес и много других издања са којима ће посетиоци Сајма имати прилику да се упознају.

Да реч није само о завидно великом броју нових издања, Пчелица се у години када обележава две деценије свог постојања може похвалити и значајним бројем награда. У питању су међународно признање The White Raven, које је ове године добила Пчеличина књига „Писма из Верзуниумаˮ аутора Стевана Милошевића, Сребрно Гашино перо за збирку песама „Наврх дима из димњакаˮ, аутора Душка Домановића, који је за исту књигу добио и трећу награду Доситејево перо у категорији млађег узраста. Истом наградом и у истој старосној категорији, али награђену првим местом са највише гласова добила је илустрована књига Горана Марковића „Арчи, пас који воли књигеˮ, а у категорији старијег узраста треће место деле Николета Новак са књигом „Суперхерој из комшилукаˮ и Татјана Ковачев са књигом „Легенде о тајанственој Србијиˮ. 

Као и ранијих година на Међународни београдски сајам књига Пчелица  ће представити своја нова издања, али читаоцима пружити прилику да се упознају и друже са својим омиљеним писцима. 

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА