Најновије

АЈАТОЛАСИ ИЗ САРАЈЕВА ПРЕТЕ: Ко повреди закон – одговараће!

Не бих никоме препоручио да се буса у прса пред државом и судовима, сасвим је сигурно да ће бити процесуиран свако ко буде повредио закон и нико не треба да очекује да ће бити изван и изнад закона, изјавио је члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић говорећи о закону о забрани негирања геноцида у Сребреници и величања ратних злочинаца.

Шефик Џаферовић. (Фото: Јутјуб)

У интервјуу срајевском порталу Кликс, Шефик Џаферовић је рекао да кривични закон има превентивну и репресивну функцију.

"Мислим да је, у смислу превентивне функције, закон остварио снажне ефекте самим доношењем, а да ће то бити још снажније када се отворе први поступци. Сваки појединац зна врло добро да нико други, осим њега самог, на крају неће трпети последице", рекао је Џаферовић.

Према његовим речима, осим превентивне и репресивне функције, овај закон ће сасвим сигурно довести до катарзе и промене свести и у БиХ и у региону.

Џаферовић је истакао да се ефекти одлуке високог представника Валентина Инцка већ осећају.

Према његовом мишљењу, ретроградне снаге су добиле јасну поруку да њихово понашање неће проћи без последица.

"Судећи по реакцијама званичника из ентитета РС, они су били готово уверени да ће ОХР немо и беспомоћно посматрати како вредају жртве и изругују се са међународним судовима", рекао је Џаферовић и додао да сада постају свесни заблуде у којој су били.

"Механизам међународне заједнице јесте тром, али једном када се покрене, он је изузетно моћан и то врло добро знају у ентитету РС", нагласио је Џаферовић.

Џаферовић тврди да је од самог потписивања Дејтонског споразума, пракса ентитета РС да се опструише његова примена.

Навео је да су званичници РС у првим годинама након Дејтона одбијали да дођу у Председништво и друге институције, али да су на крају поклекли пред снагом Дејтонског мировног споразума.

"Учешће у раду институција није никаква услуга званичника из РС према држави, већ темељна дејтонска обавеза", истакао је Џаферовић и додао да, ако желе да постоји ентитет РС, званичници тог ентитета морају учествовати у раду државних институција.

Према његовом мишљењу, кршење те обавезе јесте једнострани покушај нарушавања Дејтона и то се никада није добро завршило по ентитет РС, а неће ни овај пут.

"Ко озбиљно и одговорно размишља о Дејтонском мировном споразуму, треба добро размислити шта то значи", истакао је он.

Џаферовић је рекао да Инцков закон није никакав преседан, да такав закон постоји и у другим државама.

Тврди да је то један логичан закон којим се штити дигнитет жртава, спречава ширење лажи и уопште нецивилизацијског поступања.

Према његовом мишљењу, оно што је утврђено правоснажним судским пресудама је истина, која се мора поштовати, као и одавати пијетет жртвама.

Фајзер тестира вакцине на деци млађој од 12 година! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА