Најновије

ЏАБА СТЕ СЕ ВАКЦИНИСАЛИ: „Већина ће у Србији на јесен бити без заштите од короне“

Професор Владица Величковић, предавач на Харвард TH Chan школи јавног здравља у Бостону, упозорио је да ће већина вакцинисане популације у Србији до септембра остати без заштите.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Наиме, он је навео да се Бахреин сада суочава са новим таласом коронавируса иако је 50 одсто становништва потпуно вакцинисано углавном кинеским вакцинама, као и већина грађана Србије. Због тога је ова држава променила стратегију и уместо треће дозе кинеске вакцине о којој се доста пише, ревакцинише становништво Фајзер вакцином.

– Рад који сам поделио почетком априла о томе колико траје протекција зависно од типа вакцине у међувремену је публикован у Nature Medicine. По налазима из тог рада Синофарм ће имати ефикасност негде око 30 одсто после шест месеци, и то на дивљи сој. Вероватно још мањи на мутанте. Већина вакцинисане популације у Србији до септембра остаће без заштите – навео је професор.

Како каже, и делта сој из Индије већ видљиво подиже нови талас у Великој Британији, махом кроз невакцинисане, а према тренутним проценама инфективност му је виша од 30 одсто до 100 одсто и потпуно је преузела доминантни британски сој у Енглеској.

– Све време говорим да је неопходно да са народом постоји искрена комуникација у вези ефикасности Синофарма. Сад ме живо занима како ћете опет људе натерати да се вакцинишу другом вакцином већ на јесен. Све у свему, ако будемо имали среће, лето ће бити релативно мирно, али од септембра рачунајте на нову „корона party“. У међувремену, обавезно организујте прославу победе над короном – написао је Владица Величковић.

Шта је Жириновски рекао о крвавом рату у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Bizlife.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА