Најновије

МИЛОРАД ДОДИК: Не кријемо да радимо на томе да Република Српска буде независна!

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поново је данас говорио о отцепљењу РС те је изјавио данас поводом прославе празника Светих новомученика јасеновачких „не крију планове да раде на томе да РС буде независна држава“.

Милорад Додик. (Фото: Јутјуб)

“Овде смо се окупили да обележимо светомученике јасеновачке, да им се посветимо у молитви, да се присетимо огромног страдања које је било непотребно. Страдало је много људи, деце и жена, који су, само зато што су припадали једној вери и нацији, били мученичком смрћу убијани и на тај начин Српска православна црква је посветила њима обележавање светих мученика јасеновачких“, рекао је Додик окупљеним новинарима.

Додао је како “увек требамо тежити миру, али исто тако памтити и сва страдања где год да су се десила”.

“Ово је место страшног страдања и ми Срби овде када долазимо, свесни смо чињенице колико је људи овдје побијено, колико је и Јевреја и Рома и других народа и антифашиста, како су се некада звали, мученички убијено“, истакао је Додик.

“Важно је да ми данас након искуства које је Југославија имала, а која није дала резултат који се очекивао и која се распала у првом обрачуну да градимо добре односе. Мислимо да је Хрватска као држава и хрватски народ, и Србија као независна држава српског народа, и Република Српска коју ми живимо као нашу државу апсолутно основа да се на дугорочни начин реше готово сви проблеми међу нама и то је оно према чему треба да тежимо“, поручио је члан Председништва БиХ у Јасеновцу.

Истакао је како су се окупили данас у Јасеновцу да се сете страдања из 1941. године.

“Да се сетимо чињенице када је ових дана далеке ‘41. године овде формирано једно од најзлогласнијих места убијања Срба које је могло да смисли људски ум у оквиру тадашње Независне државе Хрватске која је имала идеологију да једну трећину Срба побије, једну прекрсти и једну расели. То припада на неки начин томе времену и у сваком случају мислим да треба да градимо добре односе између Хрватске и српских држава – РС и наравно Србије“, навео је Додик.

Додик о “српском јединству”

Коментарисао је и обележавање “српског јединства”.

Рекао је како ће се тај дан обележити 15. септембра те да “нико не би требао да има ишта против тога”.

“Ми гледамо Уједињене народе и верујемо да је српски народ, као и хрватски народ, и сваки други велики народ, заслужују да обележавају празнике и датуме како они то мисле. Ми до сад нисмо имали тај празник, сада га имамо и у РС и у Србији и прослављамо га. Драго ми је што ћемо у среду имати скупштине и Србије и РС и донети Закон о заштити ћирилице. То није уперено против никога, али је наше право да то радимо“, коментарисао је Додик.

О споменику у Доњој Градини

Председник Србије Александар Вучић је на свом “Инстаграму” објавио да је поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац, завршио договор са Додиком да се на простору Доње Градине изгради велики меморијални центар.

Додик је казао како треба обележити сва места страдања и да свако страдање треба бити уписано у архиве, као и начин на који су страдали и да се то обележава.

“Ми у РС водимо рачуна и нама је веома важно да преко ове реке у Градини направимо меморијални центар и РС и Србија су то договорили. Желимо приказати савремени приказ прошлости која је била трауматична за наш народ“, рекао је Додик.

Шта каже Додик о “српском свету”

“Прича о српском свету је прича о вредностима које народ има. То су вредности везане за нашу веру, писмо, крсну славу, језик… То се дешава и овде и онде где живе сви Срби, у свим српским заједницама, било да су у Аустралији или на северу Европе. Свагде где постоји српска заједница имају право да афирмишу вредности које могу да се сажму у синтагму ‘српски свет’.

Они који то приказују као неку територијалну причу о експанзији апсолутно су усмерени ка томе да подваљују и да лажу и нико нема никакве намере те врсте, али исто тако не би требало да нам забране да упражњавамо вредности које се могу окупити у синтагму ‘српски свет’“, изјавио је Додик.

Одговарајући на констатацију да се “српски свет” води у “Велику Србију”, Додик је казао: “Каква велика Србија; била је и велика Хрватска, па шта? То су флоскуле којима се страше други. Наш пројекат је веома јасан – да ојачамо РС до те мере да буде независна држава на овим просторима и томе смо посвећени.

Имамо легитимно право на то, као што имају Хрвати, Црногорци, да и ми имамо РС на простору која ће бити независна држава. Ми те планове не кријемо“, нагласио је Додик.

Додик поново о Шмиту

Њемачка канцеларка Ангела Меркел данас ће боравити у званичној посети Србији, у оквиру које ће се састати с председником те земље Александром Вучићем.

Додик је коментарисао како ће Меркел вероватно разговарати о односима Србије и Немачке, а казао је и шта би јој он рекао:

“Што се тиче БиХ, рекао бих да је ово била беспотребна фарса везана са Шмита као неког високог представника који није добио подршку Савета безбедности УН и да је у том погледу направила проблем и самом Шмиту и нама, то би јој рекао“.

Данас се у Јасеновцу служила литургија у манастиру на којој су присуствовали члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, представници других цркава, Католичке цркве, као и верници.

Ово је једина тема о којој се неће разговарати на састанку Путина и Зеленског! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА