Најновије

БУГАРИ МЕЊАЈУ ПЛАН! ''Балкански ток'' уместо ''Турског тока''

Друга цев "Турског тока" са руским гасом треба да повеже националне гасне системе Бугарске, Србије, Мађарске и Словачке. Земље на траси најављују скору градњу. Из Бугарске стиже и предлог да тај гасни правац постане "Балкански ток", који би допремао гас и из других извора.

Турски ток (Фото: Јутјуб)

У Бугарској уверавају да пројекат трасе кроз њихову земљу, од турске до српске границе, иде по плану. До краја априла изабраће и извођача радова – понуде су добили од два инострана конзорцијума.

"Оба случаја која имамо, Владиним уговором предвиђају да ће природни гас из Бугарске у Србију кренути од јануара 2020. године", напомиње извршни директор "Булгартрансгаса" Владимир Малинов.

И у предузећу "Гастранс" које је носилац посла магистралног гасовода кроз нашу земљу тврде да пројект напредује. У току је припрема терена за постављање цеви прве деонице.

"Уколико Бугари буду изградили свој део гасовода, ми смо у стању да до краја године изградимо потребну трасу за све наше потрошаче који користе гас и који се тренутно снабдевају преко Украјине. Из простог разлога што траса постоји, што пројекти постоје, што документација о имовинскоправним односима постоји – према томе тај посао је само физички, да се поставе цеви", објашњава Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Румунија планира да са налазиштем гаса у Црном мору постане нови снабдевач, па и конкурент руском гасу. А да ли ће се гасовод звати "Турски" или "Балкански ток", стручњацима је мање важно, битно је да стигну нове количине гаса.

Бивши дипломата Срећко Ђукић сматра да Србија нема алтернативу руском гасу.

"Чак ни Европа нема алтернативе руском гасу, у Европи пада производња. И садашње рачунице показују да постојећи гасоводи, који иду из Русије у Европу, не могу да задовоље европске потребе", истиче Ђукић.

Предвиђено је да "Турским током" у Бугарску уђе 15,8 милијарди кубних метра руског гаса. У Србију 11 милијарди, Мађарску девет милијарди, а у Словачку 4,3 милијарде кубика гаса.

О експлозији на војној академији у Санкт Петербургу можете прочитати ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Bonus video

Балкански ток

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА