Најновије

ПРИШТИНА СПРЕМА РЕЗОЛУЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ!? Тврде да је током рата силовано 20.000 Албанки на Косову и планирају да наплате одштету!

Приштина је пред усвајањем резолуције којом ће извршити додатни притисак на Србију и захтевати признање "почињеног геноцида на Косову" и накнаду штете.

Харадинај и Тачи (Фото: Јутјуб)

Према сазнањима "Блица", тежиште ће бити на наводима о силованим Албанкама.

Албански политичари тврде да је током рата 1998-1999. године силовано 20.000 албанских жена на Косову. Ове податке износе јавно и презентују их на важним међународним скуповима, недавно и у УН. Број од 20.000 жртава сексуалног насиља премашује чак и број наводно убијених у рату - 13.595.

Први корак косовски политичари направили су 2015. године. Подигнут је споменик у центру Приштине - 20.000 игала које приказују лице албанске жене, што је симбол трајне почасти жртвама. Од споменика који је дизајнирао Илир Блакцори до данас, Приштина је обезбедила буџет и основала комисију задужену за испитивање захтева жртава.

Обратило им се 1.300

Иако политичари не одустају од 20.000, конкретни подаци до којих су новинари успели да дођу о броју жена које тврде да су силоване, драстично се разликује. Према подацима, комисији се обратило 1.300 жена које тврде да су жртве силовања, али ни тај број могућих жртава није опстао јер је косовску комисију прошло њих 400. У међувремену је скупштина у Приштини допунила и изменила закон о категоријама жртава рата тако да сад има и одредбу "жртве ратног сексуалног насиља". Власти у Приштини су позвале жене да се пријављују, а изменом закона је омогућено да жене добијају право на пензију. Она износи 230 евра, готово колико и просечна зарада на КиМ.

Оно што је приметно у изјавама косовских политичара, да чак и да нису упитани, обавезно говоре неколико ставки. Прво да нису могли раније силовањима да се баве јер је то табу тема за друштво какво је косовско. Друго, да би више жртава прошло комисију, али немају довољно новца за пензије. Такође, и да се ово питање потеже сад, 20 година после, јер раније није било фонда за жртве. Косовски политичари тврде да је менталитет кочница да се више жена пријави, али да се надају да ће "напредовати".

Чињенице и Хаг

И не само Срби и Албанци, кажу: "Рат буде и прође". Остају ране, видљиве, али и оне невидиљиве оком. Можда од тога како се односимо као појединци или држава према жртвама, зависи и какви смо. Да ли се искрено приступа могућим жртвама, бројем унесрећених или их политичари додатно виктимизују зарад политичког циља?

Чињеница је да данас, 20 година од рата на Косову и Метохији, имамо две пресудно битне чињенице: пред Судом у Хагу нашли су се и Срби и Албанци, који су одговарали или ће им тек бити пресуђено за ратне злочине и, још увек, јужна српска покрајина је у фази одређивања коначног статуса.

Док власти у Београду најновије потезе и наводе Приштине тумаче као показатељ да им није стало ни до преговора ни до компромиса, западни медији у последња два месеца пишу о готово заборављеној тематици са наших простора. Један од тих медија, утицајни амерички "Блумберг", преноси исповест 22-годишње Албанке чији је идентитет сакривен иницијалима Л. А.

Трудна Албанка

"Трудна косовска Албанка мислила је да би ношење платнене пелене као шал покрило њену младост и заштитило је од српских војника. Једне вечери, она је одведена у кућу њеног оца на западном Косову и - баш као и две њене сестре пре ње - била је силована. Било је то априла 1999. године, мање од месец дана након што је НАТО започео кампању бомбардовања да би отерао српске снаге из бивше југословенске покрајине. Две деценије касније, реперкусије се и даље појављују и њена прича је једна од хиљада оних који показују зашто политичко помирење остаје неухватљиво", наводи "Блумберг".

Васфија Краснићи Гудман, која је до сада најчешће давала изјаве о преживљеном насиљу, присуствовала је са бившом председницом Косова Атифетом Јахјагом у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД. Било је то јавно слушање на којем су изнета сведочења о, како се наводи, силовању Албанки. Неколико дана раније, у УН, искористивши двадесетегодишњицу Резолуције 1325 која се тиче жена и безбедности, Јахјага је изнова изнела податак о 20.000 силованих Албанки.

Дачић: Казнити насилнике, али број од 20.000...

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за "Блиц" да Србија најоштрије осуђује сексуално насиље и да за такав ужасан вид насиља сви починиоци морају бити кажњени, а жртвама пружена адекватна заштита и помоћ. Он додаје да је Србија тражила од Светске здравствене организације одговор да ли је дала или поседује податак од 20.000 жртава силовања и добијен је одговор да немају такве податке.

- Број жртава сексуалног насиља у конфликтима не умањује стравичан ефекат таквог вида насиља на сваку жртву појединачно. Међутим, исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења у постконфликтним друштвима. Подаци из извештаја комисије за верификацију и признавање статуса жртава сексуалног насиља на КиМ сведоче да представници Приштине годинама уназад пред УН износе неистине, позивајући се при томе на Светску здравствену организацију која ове податке уопште не поседује. Више пута смо на овим састанцима чули наводе о 20.000 жртава... Као да су српске жртве мање важне, као да је сексуално насиље над припадницима српске националности оправдано и некажњиво - поручује Дачић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Андрији Мандићу било јако важно да лично каже Вучићу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА