Најновије

ДОКТОРАТ СИНИШЕ МАЛОГ ДОБИО СТРУЧНО-АКАДЕМСКИ ЕПИЛОГ: Универзитет је ставио тачку!

Епилог случаја доктората Синише Малог указује на то да је највећа замерка упућена њему заправо то што је политичар, тврди Марио Спасић из Савета за мониторинг. Говорило се дуго о аутентичности докторске дисертације "Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације - теоријске концепције и остварени резултати у Србији", коју је Мали пред комисијом ФОН-а Универзитета у Београду одбранио у редовном поступку 2013. и која садржи 235 страна.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Спасић у ауторском тексту истиче да Синишу Малог због тога већ годинама "развлаче њих четворо: Карапанџа, Теодоровић, Турајлићева и Водинелићева " и да овде "није реч о политици, већ о академском приступу оспоровању, анализи и закључку".

Спасић наглашава у тексту да је Раша Карапанџа, који се, како каже он, "представља као редовни професор финансија на ЕБС “Бизнис скул” у Визбадену у јавности", без икаквих задршки закључио да је овај докторат преписан и да не представља ауторски научни, али да Карапанџа "није очекивао резултате".

Спасић подсећа да је етичка комисија ФОН-а крајем 2016. утврдила да дисертација није плагијат, али да су Ректорски колегијум и Сенат Универзитета констатовали да стручне оцене нису у компетенцији Етичке комисије и да су тада затражили да се формира нова комисија која ће испитати докторат, као и да је Универзитет формирао нову комисију, у чијем су саставу били међународни и домаћи стручњаци и професори Универзитета.

- Дејан Ерић, професор на Београдској банкарској академији, Винко Канџија, професор емеритус на универзитету у Ријеци, Томаж Чатер, професор на Економском факултету у Љубљани, и Драган Микаревић, професор на Економском факултету у Бањалуци су у свом стручном мишљењу (да, стручном) закључили да докторат Синише Малог представља аутентичан ауторски рад, који има научни допринос у области којом се докторанд бави и да није плагијат - истакао је Спасић.

Он је подсетио и да је академик Теодоровић јавно затражио да се "професори који неће да играју како он свира" протерају са Универзитета, као и да Весна Ракић Водинелић, професорка права, и Србијанка Турајлић, професорка БУ у пензији, имају "тапију на академску честитост, етичке стандарде и моралне кодексе, као и на стручна питања".

- Ово четворо људи преузело је све првостепене, другостепене, редовне и ванредне академско-процедуралне правне лекове и на факултету, и на Универзитету - тврди Спасић.

- Карапанџа, који је укоричио своја три чланка и такав зборник назвао својим докторатом од 98 страна под називом “Три есеја из финансијске економије”. Докторирао негде тамо, па у Србији нострификовао диплому. Тако кажу. Душан Теодоровић, који је оснивач опозиционог Покрета слободних грађана, дакле истакнути опозиционар. Србијанка Турајлић, која је чланица Политичког савета опозиционог Покрета слободних грађана, који води Сергеј. Весна Ракић Водинелић, која је била кандидаткиња Нове странке, коју води Зоран Живковић, за градоначелницу. И ови људи би протеривали професоре са Универзитета само зато што професорима академске титуле, ниво и углед не дозвољавају да се срозају на њихов ниво? И ови би најурили ректорку Универзитета зато што поштује процедуре и став безмало 100 угледних професора који су оценили докторат Малог - аутентичним? - пита се Спасић.

Спасић подсећа да је Синиша Мали био студент генерације на Економском факултету Универзитета у Београду, где је магистрирао и добио награду за најбољи магистарски рад, да је носилац ЦФА звања и да је магистрирао и у САД, где је био и асистент на пет предмета.

- Тако да - игрица је завршена. Универзитет је ставио тачку! - закључује он.

Генерал Лазаревић одбрусио Скоту. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92, Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА