Најновије

ЛАВРОВ: Безбедносне гаранције Северној Кореји након денуклеаризације!

Трилатерални разговори између Москве, Пекинга и Вашингтона могу да појачају напоре за стабилизацију ситуације на Корејском полуострву, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након данашњег састанка са својим кинеским колегом Ванг Јием.

Сергеј Лавров (Фото: Риа)

- Биће лакше решавати ситуацију на Корејском полуострву ако постоји трилатерални дијалог између Русије, Кине и Сједињених Држава - рекао је Лавров, преноси ТАС С.

Он је додао да се такав механизам користи за проналажење мирног решења за авганистанско питање и нагласио: "Морамо да схватимо нашу одговорност за глобалну стабилност и безбедност која треба да буде доступна за све земље".

- Подржаћемо сваку иницијативу која подразумева сарадњу између Кине, САД и Русије, под условом да доприноси миру - поручио је руски министар и саопштио да су Русија и Кина спремне да дају безбедносне гаранције Северној Кореји након денуклеаризације Корејског полуострва.

Лавров је истакао и да се нада ће у једном тренутку бити постигнут свеобухватни споразум о денуклеаризацији Корејског полуострва и да бити створен трајнији систем мира и безбедности за целу југоисточну Азију, што подразумева и конкретне чврсте безбедностне гаранције Северној Кореји, које је руски председник Владимир Путин у више наврата најавио , као што је то био случај након састнака са севернокорејским лидером у Владивостоку 25. априла. 

- Такве гаранције неће бити лако дати, али ово је апсолутно обавезан део будућег споразума и Русија и Кина су спремне да раде на таквим гаранцијама - најавио је Лавров.

Он је такође најавио да ће Москва наставити консултације с Пекингом и Вашингтоном о авганистанском споразуму: "Наставићемо консултације засноване на поверењу у формат Русија - Кина - САД када је реч о Аваганистану", рекао је Лавров, након што је Москва 25. априла била домаћин састанка специјалних изасланика руског председника, кинеског министарства спољних послова и америчког Стејт Департмента о Авганистану.

По речима руског министра очекује се и да руски премијер Дмитриј Медведев и његов кинески колега Ли Кећанг одрже састанак у јесен 2019. године, што би био 24. састанак премијера две земље, а и председник Владимир Путин и кинески председник Си Ђинпинг имаће бројне прилике да разговарају на међународним форумима током 2019. године, преноси агенција.

Прочитајте ОВДЕ каква је то мистерија белог кита.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА