Најновије

ШТА НАКОН ИЗБОРА НА СЕВЕРУ КОСОВА: Три ствари које треба да знате

Након што су грађани севера Косова гласали, сада ће глас дати и званичници из Београда, а ово су три најбитније ствари које треба да знате

Вучић, Косово (Фото: Правда/Јутјуб)

Избори и након избора

Овако би у једној реченици могло да се објасни шта ће се дешавати након избора на северу Косова. Иако је Српска листа убедљиво победила у четири општине - Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану - из ове странке незванично кажу да ће за њих главни избори бити одржани у Београду у петак, 24. маја. 

- Након избора правимо нови избор, а то је састанак са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем. 

- Овај састанак је унапред планиран и након њега ћемо све знати, да ли подносимо оставке и шта су нам даљи планови. 

Након што су грађани севера Косова гласали, сада ће глас дати и Београд, а ово су три најбитније ствари које треба да знате.

1. Хало Београде - поновни избори, али не грађана

Чим су кандидати Српске листе прогласили победу у Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, позвали су Александра Вучића. Председник Српске листе Горан Ракић је у телефонском разговору са Вучићем рекао да не славе победу, јер су овакав резултат очекивали. 

- Славимо јединство српског народа и нашу јачу везу са матичном државом Србијом - рекао је Ракић, а потом је укључио спикерфон да би окупљени чули Вучића који је захвалио свим људима који су, како каже, изашли на изборе на северу Косова - "у нашој земљи, у нашој Србији".

- Нисмо тиме решили све проблеме, али смо показали да ћемо заједнички, јединствено да се боримо за решавање тих проблема и да се боримо за интересе српског народа - рекао је Вучић и истакао да је резултат избора најбоља потврда политике јединства, борбе за виталне националне интересе и најважније државне интересе. 

Најавио је састанак са представницима Срба у Београду пре седнице Скупштине о Косову и Метохији, како би разговарали о томе шта чинити у будућности.

2. Добар дан Европо - процедуре под знаком питања

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава нису биле одушевљене изборним процесом. Избори на северу Косова протекли су мирно, али су забележени проблеми попут притисака на гласаче, неажурираних бирачких спискова и ограничене политичке партиципације, који покрећу питања о укупном демократском процесу, саопштиле су земље Квинте. 

Представници ових земаља подсетили су на препоруке посматрачке мисије ЕУ из 2017. и позвали на хитну примену тих препорука, пренео је Коссев. Такође, они су позвали изабране представнике да "преузму своје позиције и обавежу се на заступање интереса својих заједница без сметњи". Уколико представници Српске листе поново поднесу оставку и избори још једном буду на дневном реду - питање је да ли ће власти у Приштини нешто урадити да унапреде изборни процес.

3. "Подсећања са Косова" - мирна кампања и немирни Фејсбук

Председник лажне државе Косово Хашим Тачи захвалио је политичарима и грађанима на мирној кампањи у четири северне општине на Косову. 

- Косово је изградило традицију успешних избора - написао је Тачи у објави на Фејсбуку. 

Ипак, само неколико сати касније, док су још трајали избори, Тачи је подсетио на “српске злочине од пре 20 година”. Тачи је описао “насиље српских чувара и полиције према албанским затвореницима у којима је страдало 160 људи, а повређено више од 300”.

НАТО је хтео да сравни Теразије 1999. године. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Б92, BBC na srpskom

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА