Најновије

ОВО ЈЕ СПИСАК НАЈВЕЋИХ МРЗИТЕЉА СРБА: Они деценијама "гризу" за независност Косова

Медији данас пишу о најутицајнијим америчким лобистима за пројекат независности јужне српске покрајине, међу којима су брачни пар Клинтон, Мадлен Олбрајт, Вилијам Вокер...

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Први на листи најважнијих и најупорнијих лобиста је брачни пар Клинтон.

Медији наводе да су бивши амерички председник Бли Клинтон и бивша државна секретарка Хилари Клинтон остали упамћени као једни од најватренијих заступника идеје о косовској независности.

Због тога што су обоје подржали све потезе привремених приштинских власти, закључно са самопроглашеном независношћу, добили су велику захвалност, која се, између осталог, огледала у улицама и споменицима који носе њихова имена и ликове у Приштини.

Као други најистакнутији лобиста означен је бивши шеф посматрачке мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер, који је, како пише преносе медији, био човек којем су се Албанци клањали до неба.

Вокер је симбол афере "Рачак", која је била повод за бомбардовање СРЈ 1999. године. 

Следећа на листи је Мадлен Олбрајт, државна секретарка САД у Клинтоновој администрацији.

Она из све снаге подржава косовску независност, тим пре што је њена компанија "Олбрајт груп" стала иза једног од водећих мобилних оператера на КиМ "Ипко нета", а својевремено се спекулисало да жели да купи и пошту и телекомуникације тзв. Косова.

Следећи на листи под бројем четири, је амерички конгресмен из Тенесија, Тим Бурчет, за којег медији наводе да, уколико га не би сврстали међу приштинске лобисте, не би било грешке ако би неко помислио да је не само противник, већ мрзитељ Срба.

Медији подсећају на његов недавни разговор са бившом председницом тзв. Косова Атифетом Јахјагом, у којем Бурчет каже да су "Срби смећарски народ, без имало храбрости, за који треба што пре наћи начин да буде приведен правди".

На петом месту је конгресмен Елиот Ејнџел, који се Косовом бави 30 година. Привремене приштинске власти су увек могле да рачунају на његову подршку, а разлог томе су, како се спекулише, разни пословни и донаторски аранжмани које Ејнџел има са лобистима за косовску незвисност и политичким лидерима из Приштине.

На шестом месту је пензионисани генерал Весли Кларк, који је био командант НАТО снага у Европи и који је руководио операцијом бомбардовања СРЈ. 

По напуштању службе у војсци, Кларк постаје бизнисмен и руководилац канадске енергетске комапније "Енвидити", која је од тзв. приштинских власти тражила лиценцу за истраживање резерви угља од којих би се производила синтетичка нафта.

Место број седам припало је Харију Бајрактарију, америчком бизнисмену и лобисти албанског порекла, који је један од главних финансијера косовске независности.

Медији су открили његове пословне везе са конгресменом Ејнџелом.

На месту број осам је Фљорин Краснићи, који неформално носи титулу једног од оснивача ОВК и који је до богатства дошао тргујући оружјем у САД. 

Својевремено је амерички Пи-би-ес снимио документарац "Бруклинска веза", у којем је, између осталог, речено да је Краснићи у САД скупио 30 милиона долара за наоружавање ОВК, а онда куповао оружје у продавницама и шверцовао га на Косово.

Путин покреће шестољетку, амбициозни државни пројекат. Обнавља Русију за 400 милијарди долара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА