Најновије

ГМО, млеко и свињска куга коче преговоре Србије са ЕУ?!

На седмој пленарној седници Националног конвента о ЕУ, одржаној 10. јуна у Скупштини Србије, поднет је извештај и о остваривању усаглашавања из области пољопривреде и руралног развоја, безбедности хране, ветеринарској и фитосанитарној политици и рибарству – поглављима 11,12 и 13.

Бранислав Гулан (Фото: јутјуб)

Према речима члана радне групе у Мрежи за рурални развој Бранислава Гулана веома мало је урађено у овој години у односу на 63 препоруке које је Национални конвент дао 2018.

"Када је реч о Поглављу 11 – Пољопривреда и рурални развој, у извештају се констатује да Србија није довољно спремна за преговоре. Такође, оцењује се да није остварила никакав напредак ни у области безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике – у Поглављу 12” – указује Гулан. –“ Позива се Србија да изради свеобухватну стратегију транспозиције имплементације и спровођења у области безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике. Такође, позива се на суштинско јачање административних капацитета у овој области, као и на конзистентну примену и унапређења методе процене ризика приликом граничних инспекција.”

Гулан указује не то да је посебно наглашено да је Национална референтна лабораторија отворена, али још није акредитована како би могла да обавља контролу млека.

Такође, да Србија треба да се одреди према динамици искорењивања класичне куге свиња. Од нас ЕУ тражи и да усвојимо стратегију управљања отпадом животњског порекла, а једна од озбиљних замерки је и то што нема напретка у усклађивању Закона о ГМО, додаје он.

Када је о Поглављу 13 реч, оцењено је да је у области рибарства Србија остварила одређени напредак и то усвајањем правилника о сертификацији излова.

“Констатује се да је потребно да Србија изради Акциони план којим ће се обезбедити пуна компатабилност до приступа ЕУ, а поготово о питањима организације тржишта, аквакултуре, прикупљања података и мера контроле илегалног, непријављеног и нерегулисаног риболова” – каже Гулан.

О важној одлуци која се тиче целе Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: agrosmart. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА