Најновије

ЛЕТЕЛО ПЕРЈЕ У СКУПШТИНИ: Ево кога је Вјерица Радета оптужила да је амерички агент (ВИДЕО)

Ко је “амерички агент”, да ли је цена “Моравског коридора” повећана за 300 милиона евра, као и да ли је посебан закон “прављен” за америчку компанију “Бехтел”, биле су теме полемике између министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и радикалке Вјерице Радете.

Радета је изнела низ оптужби на рачун министарке Михајловић (Фото: Танјуг)

Радета је критиковала закон, јер се не примењују прописи јавних набавки, а додала је и да ће, у партнерству са америчком компанијом “Бехтел”, изградња коридора бити скупља за 300 милиона евра у односу на то колико би коштало уколико би то радили Кинези.

Она тврди да је Михајловић са “Бехтелом” потписала споразум прошле године, а да је премијерка Ана Брнабић, када су јој, како каже, радикали на то указали, рекла да не зна о чему се ради.

Михајловић је подсетила Радету да ово није први пројекат који се ради на бази међународних споразума који су потписани са различитим земљама, међу којима су и Кина, Турска, Русија…

Навела је да не постоји уговор за изградњу Моравског коридора и да Влада Србије у том смислу нема никакве обавезе, већ посебан закон, како каже, служи да се дефинишу критеријуми на основу којих ће се изабрати партнер.

“Када то дефинишемо и будемо донели подзаконcке акте и формирамо комисију, онда ћемо видети ко су заинтересоване компаније које желе да раде Моравски коридор. Наш интерес је да то раде најбоље светске компаније”, рекла је Михајловић.

Како је појаснила, закон није о "Бехтелу", већ само ствара услове да се изградња убрза и буде ефикаснија, те да се што пре почне реализација пројекта који кошта стотине милиона евра.

"Закон такође не дефинише цену, нити потврђује потписан Меморандум”, рекла је министарка.

“Не знам ста је спорно? Ви из Српске радикалне странке сте подржавали (Доналда) Трампа, па зашто не бисте подржали да имамо боље односе у инфраструктури између Америке и Србије”, упитала је министарка која је констатовала да се маморандумом само показује заинтресованост партнера.

Поручила је и да су приче о висини цени такође неистина, јер не постоји ниједан документ у којем се каже да Моравски коридор кошта 500 мииона евра и да евентуално можда постоји “у главама неких политичара иза којих није остао ни километар ауто-пута”.

“Ми смо подржавали Трампа, да на власт не би дошла Хилари Клинтон коју сте подржавали ви”, рекла је Радета одговарајући Михајловићевој, те поручила да није требало на “мала врата” уводити “Бехтел” када је реч о изградњи коридора.

Она је рекла да је за њих и даље “спорно 300 милиона евра који су нестали на путу од владе, преко Михајловићеве и (америчког амбасадора Кајла) Скота" и додала да би надлежни органи требало да раде свој посао”.

“Било ко, ко говори да је изгубљено 300 милиона евра, руши углед Владе Србије. То је озбиљна и одговорна институција, не гађа се стотинама милиона евра. Водимо рачуна о сваком динару и евру који треба да утрошимо”, узвратила је Михајловић.

Услове за изградњу, како је рекла, не дефинише “Зорана већ Влада Србије”.

“Нико овде ништа није украо. Кад год радикали кажу да је Зорана Михајловић украла један евро, а не 300 милиона, позивам надлежне органе да се позабаве Зораном Михајловић, јер онда није нормална, ако је могла било шта да уради на уштрб грађана”, рекла је министарка.

Радета је потом реаговала на изјаву Михајловићеве да је влада озбиљна, рекавши да то јесте озбиљан орган, али да владу чине министри да је самим тим озбиљност владе ствар политичке процене.

У Влади Србије су, подсећа Радета, били и (Срђан) Вербић, (Саша) Радуловић, (Душан) Вујовић, али и (Млађан) Динкић, (Мирољуб) Лабус, (Божидар) Ђелић...

“Шта данас мислите о њима”, упитала је Радета, а затим констатовала да сарадња министарке Михајловић са америчком амбасадом “боде очи”.

“Недопустиво је оно што се десило да Скот са вама стоји у влади, држи конференцију и да из владе каже - Косово је независна држава, а ви то пратите са широким осмехом”, рекла је Радета, а министарка јој је одговорила да дуго слуша перцепцију како је “Зорана амерички човек”, или да је неко руски, а она је, каже, грађанка Србије.

“Ја радим у интересу Србије, а гарантујем, из онога што знам, је да сте се ви много више пута састали са америчким амбасадором него што сам се ја званично састаа са њим у претходних седам година, али и са неким другим амбасадорима", додала је Михајловић.

“Немојте да причате грађанима како сте ви сјајни и дивни, а она Зорана је амерички шпијун. То су глупости. Ја верујем да ни ви не радите ван интереса Србије без обзира да ли били у америчкој, руској или било којој другој амбасади”, рекла је министарка.

Радета је одбацила те наводе, рекавши да они нису одлазили ни у америчку, ни у амбасаду Велике Британије, већ су можда одлазили “неки бивши радикали док су их преправљали у ове сада”.

Михајловић је замолила Радету да упозна државне органе да је она “амерички агент” и поручила јој да није чудо што њихова иделогија није успела, што су показали избори, и да су најбољи из СРС отишли.

“Хвала им што су дошли код нас”, рекла је Михајловић.

Радета је на крају констатовала да је проблем што тужилац Загорка Доловац, која се, како је приметила, нигде не појављује не реагује на тврдње радикала, јер је невероватно да они то понављају, а она, или не реагује, а и не излази са саопштењем са којим би радикалима “зачепила уста”.

Имала је опаску и да ће у СНС да дође и Ана Брнабић “озбиљна ривалка” министарке Михајловић.

Прочитајте ОВДЕ како је Небојша Стефановић демантовао приштинске власти.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА