Најновије

Да ли Србија мора да бира између ЕУ и Русије? Одговор стиже од председавајућег Унијом!

Новоименовани амбасадор Финске у Србији, Црној Гори и Северној Македонији, Кимо Лахдевирта изјавио је да је нормализација односа између Београда и Приштине веома битан елемент њеног процеса приступања ЕУ, али да на том пољу у последње време није било пуно напретка, а нарочито од када су уведене таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Кимо Лахдевирта (Фото: Јутјуб)

- Надамо се да ће обе стране да остану ангажоване у дијалогу којим посредује ЕУ, и да ће кључни међународни актери јасно и константно Приштини слати позив да укине таксе. Искрено се надамо да ће се решење пронаћи, а од обе стране се очекује воља да се постигне компромис. Статус кво није опција, пошто непостизање нормализације односа кошта обе стране - рекао је фински амбасадор у интервјуу за Јурописан вестерн Балканс (ЕWБ).

Говорећи о проширењу ЕУ, Лахдевирта је рекао да је Финска склона проширењу ЕУ, као и да су јасне користи политике проширења, која има значајну улогу у унапређивању мира, просперитета и безбедности у Европи.

Када се ради о томе да ли земље Западног Балкана могу да очекују више напретка на путу ка ЕУ за време актуелног финског председавања, Лахдевирта је рекао да то зависи од кандидата и брзине и ефикасности спровођења реформи.

- У ствари, питање о брзини приступања ЕУ највише зависи од држава кандидата. Такође, што брже напредују у реформама, то су бољи и јачи аргументи за политичаре и званичнике у државама чланицама који заговарају проширење - рекао је Лахдевирта.

Како је рекао, заједничке вредности и владавина права биће важни приоритети финског председавања, а циљ је да се унапреди механизам који ће умањити приступ фондовима ЕУ оним чланицама чије политике поткопавају владавину права.

Према његовим речима, Србија је као држава кандидат преузела на себе обавезу да усклади своју спољну политику са ЕУ што мора да се постепено одвија како време пролази.

- На крају, ми то видимо као стратешки избор - а када ово кажем, не мислим да Србија мора да бира између ЕУ и Русије. На пример, Финска јасно показује да су широки билатерални односи и конструктиван дијалог са Русијом, као нашим највећим суседом, могући иако је наша политика у складу са политиком ЕУ, а заједнички ставови ЕУ о Русији представљају темељ за наше акције - рекао је он.

Он додаје и да не постоји разлог за уверење да и Србија, као и Финска, не може да буде војно неутрална чланица ЕУ.

Весељи разговарао са највећим шиптарским лобистом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА