Најновије

"Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске?": Вучић оштро о прошлости, Хрватима и "Олуји"

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је данас председник Александар Вучић поводом годишњице "Олује", коју Хрватска слави као победу у оквиру "домовинског рата", а не као протеривање Срба са територија на којима су живели.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

- Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо - поручио је председник Србије.

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу Олује, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој спрској историји.

- Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то - рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање страницма.

Србија жели најбоље односе са Хрвартском и наставиће да их гради, рекао је Вучић али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. било 184.000.

Изразио је уверење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

- Где је нестало 500.000 Срба? И да кажете да су људи отишли ''трбухом за крухом'', да их је тако отишло 100.000, где је нестало 400.000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило? - запитао је Вучић. Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе.

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сутра у Крушедол, где ће бити обележена годишњица "Олује", да одају пошту настрадалим Србима, науче децу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Он је навео да је поносан на Крајишнике који су избегли у Србију и да им је захвалан на томе сто су својим радом и трудом од Србије направили лепшу земљу, и што су увек Србију волели више од свега.

Москва не искључује поделу КиМ? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА