Најновије

ХРВАТИ ПРИЗНАЛИ: Туристичка сезона подбацила, странци заобилазе хрватски Јадран

Туристичка сезона у Хрватској знатно је слабија него прошле године, најновији су подаци хрватске туристичке заједнице.

Сплит (Фото: pixabay. com)

У Хрватску је у јулу дошло 4,24 милиона страних туриста, односно готово 58.000 мање него у истом месецу године, показују подаци из система е-виситор, преноси портал Index. hr.

Мање је и ноћења страних туриста - за око 600.000. Прошле године забележено је 27,57 милиона ноћења у јулу, а ове године 26,96 милиона.

Највећи пад у броју туриста доживеле су традиционалне дестинације на Јадрану, где је од свих обалних жупанија само Дубровачко-неретванска забележила повећање броја туриста,3,6 посто. Пад би на Јадрану био и већи да није домаћих туриста, који су се у јулу одлучили за годишње одморе, па све жупаније уз Јадран бележе повећање броја домаћих гостију.

Највише страних гостију и даље долази из Немачке, али у јулу их је дошло 20.000 мање него лани. Следећи најбројнији гости су Словенци, којих је дошло 1 посто више него у јулу 2018. Мање је и Аустријанаца, Пољака и Чеха. Из Чешке и Аустрије дошло је по пет посто мање гостију, а годинама су били међу најбројнијим туристима у Хрватској.

Још већи пад забележен је у доласцима Пољака - чак 9 посто. Управо то што су гости из тих трију земаља изабрали неке друге земље за одмор у јулу главни је разлог мањка туриста на хрватском Јадрану ове године.

Прочитајте ОВДЕ да ли Хрвати сматрају да треба да славе Олују у Книну.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА