Најновије

ОГЛАСИЛИ СЕ И ОСИЛИЛИ: Хрвати напали Вучића и поставили скандалозан ултиматум Србији!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да је, после реакција хрватских званичника на најновије нападе на Србе у Хрватској, “разумљиво“ зашто су се Срби побунили против хрватских власти почетком деведесетих и да не може одговор на све бити “великосрпска агресија“.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Министарство спољних и европских послова Хрватске (МВЕП) оценило је данас као "крајње неприхватљиву" ту изјаву српског председника.

Хрватско министарство је позвало Србију да, како наводи у саопштењу, уместо манипулисања чињеницама унапреди положај хрватске мањине и напусти реторику која штети односима две државе, пренела је Хина.

"Република Хрватска одбацује овакав покушај релативизације српске одговорности за изазивање оружаног сукоба и агресије на хрватско државно подручје, који су резултат великосрпске политике Слободана Милошевића", наводи се у саопштењу министарства и тврди да о томе говоре бројне релевантне резолуције Савет безбедности и Генералне скупштине Уједињених нација, пресуде Хашкога трибунала, као и пресуда Међународнога суда правде у Хаагу у случају хрватске тужбе за геноцид и српске противтужбе.

Како се још наводи, "управо претензије на мешање у унутрашње ствари суседне земље чине основну разлику између хрватске и српске политике, која није од јуче".

Хрватско Министарсво наводи и да је "насупрот оваквим српским покушајима, Хрватска заинтересована за стабилност свога суседства и отворена за пренос властитих искуства на његовоме путу у Европску унију".

Путин послао ваљжну поруку Вучићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА