Најновије

ХРВАТИ У БУНИЛУ! НЕ ЗНАЈУ ШТА СЕ ДЕШАВА: "Србија прва у свету, а за нас нико и не пита!"

Србија и Црна Гора налазе се на врху лествице 50 најуспешнијих земаља света по привлачењу гринфилд инвестиција у 2018. години, према истраживању Greenfield FDI Performance Index 2019.

Хрватска (Фото: sabor.hr)

На тој листи нема Хрватске, а од земаља у окружењу на високом 15. месту се налази Босна и Херцеговина, на 17. месту Бугарска, 18. Северна Македонија и 23. Мађарска.

Србија је на првом месту у 2018. година и има индекс 11,92 за 107 пројеката . Индекс се одређује уодносу према величини еконимије. На другом месту је Црна Гора која је прошле године имала само 11 иностраних инвестиција, али с обзиром на величину економије, та земља је заслужила високи индекс 11,49. На трећем месту је месту Камбоџа са 10,82 бода и 47 пројеката страних улагања.

Прво место је прошле године заузео Мозамбик, који је ове године пао на 12. место, док је Србија у односу према прошлој години напредовала за једно место захваљујући томе што је у 2018. имала 26 више пројеката страних улагања у односу према години пре, те јој је и индекс повећан за 1,33 бода.

У Србији су прошле године стране компаније највише улагале у аутомобилску индустрију, храну, текстил и некретнине, наводи се у извештају.

Од 105 земаља анализираних у 2019. према Гринфилф ФДИ индексу успешности, 82 су оствариле индексни резултат већи од један. Свака од десет најбиље рангираних земаља за 2019. годину имала је пораст броја ФДИ пројеката у односу према години пре.

Од десет највећих светких економија, пет их има идексну оцену изнад један - Велика Битанија (2,55), Индија (1,54), Француска (1,26), Канада (1,04) и Немачка (1,01). Шест од најбољих десет имало је већи резултат у 2018. у односу према 2017.

Зашто Хрватска није толико пожељна за стране инвеститоре?

О том се питању писало доста, но очигледно, постојеће државне субвенције нису довољне да привуку инвеститоре, посебно у индустријску производњу.

- Треба подсетити на податак да су у Србију инострани улагачи у протекле четири године уложили седам милијарди евра.

Мађарска је на пример разним мерама привукла аутомобилске дивове попут Мерцедес-Бенца, који ће градити своју другу фабрику и уложити милијарду евра и запослити 2500 људи, и BMW-а, који у Дебрецину улаже такође милијарду евра у градњу фабрике за производњу електричних аутомобила.

Огласиле се жртве педофила милијардера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Јутарњи Лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА