Најновије

ПРИШТИНА У ПАНИЦИ: Шиптари у страху од неуспеха у борби за чланство у Интерполу!

У јануару ове године Приштина је поново поднела захтев за чланство у међународној полицијској организацији Интерпол, што је та организација прихватила, али остаје нејасно да ли ће тај захтев бити уврштен на дневни ред Генералне скупштине ове организације, која ће бити одржана у јесен ове године у Чилеу, пише "Коха".

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Такође је нејасно да ли ће приштинске институције одлучити да приступе коначној бици за гласање за чланство или не, имајући у виду тренутне међународне, али и домаће околности.

Заменик министра спољних послова Владе тзв. Косова у оставци, Антон Бериша каже за Радио Слободна Европа да су приштинске институције заинтересоване за чланство у Интерполу, те су према томе, техничке и административне процедуре настављене и наставиће се у том погледу док "ово чланство не постане стварност". У смислу конкретне реализације, он ово сматра не само техничким питањем, иако би требало да буде, већ и дипломатским и политичким.

- Дакле, ми ћемо ово да измеримо. Нећемо да постављамо изазов за Косово, а да га добро не измеримо у односу на наше међународне пријатеље, посебно Европску унију, јер бриселски споразуми предвиђају да Србија неће ометати чланство Косова у разним организацијама. Међутим, нисмо у фази када су оформљене европске институције и имамо некакав вакуум. Сада имамо и вакуум на Косову, јер смо влада у оставци. Дакле, бићемо двоструко пажљивији, како бисмо имали реалнију слику пре преласка на завршну фазу - нагласио је Бериша.

У јулу ове године, премијер у оставци, Рамуш Харадинај рекао је да, с обзиром на то да се овогодишња Генерална скупштина Интерпола одржава у Чилеу, земљи која није признала Косово, остаје да „размотре да ли да уђу на дневни ред гласања или не“.

Са друге стране, српске власти настављају да лобирају против чланства тзв. Косова у ИНТЕРПОЛ-у. Пре неколико дана, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, оценио је да од Генералне скупштине ИНТЕРПОЛ-а прошле године у Дубаију, где је захтев Приштине да се придружи тој организацији одбијен, није било развоја којим би се та одлука променила.

Пацоли се састао са Палмером! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА