Најновије

"Проблем Западног Балкана је албанска мафија!": Србија је важан фактор у борби против криминала!

Проблем број један за земље Западног Балкана није исламски екстремизам, него албанска мафија, изјавио је Џон Номикос, професор и директор Истраживачког института за европске и америчке студије у Атини.

Балкан (Фото: pixabay. com)

Он је у интервјуу за Косово Онлине, рекао да албанска мафија у својим рукама држи готово целокупну европску трговину наркотицима, уз трговину људима и прање новца, а ЕУ у овом тренутку није у могућности да размишља о проширењу, односно примању нових чланица са Балкана.

- Против екстремиста можете ефикасније да се борите, јер они не корумпирају систем попут албанске мафије, која располаже великим новцем и лако се инфилтрира у систем. Осим тога, албанска мафија сарађује с исламским екстремистима кроз разне ствари попут нелегалних пасоша, трговине људима... Албански организовани криминал је опасност број један у овом тренутку, у то нема сумње" - рекао је Номикос.

Према његовим речима, постоје јака упоришта исламских екстремиста на Косову, у Северној Македонији и Албанији.

- Радикалних елемената имате свуда, постоје државе које су спремне да их финансирају, попут Катара и других. Тренутно, међутим, имамо ''микроколумбију'' унутар Западног Балкана, и то је неприхватљиво, јер ако би те земље ушле у ЕУ, то би био вулкан који би еруптирао. ЕУ већ има велике проблеме попут Брегзита, тешко да би у овом тренутку могла да преживи и албански организовани криминал - каже Номикос.

Он је оценио да је Србија веома битан фактор када је реч о борби не само против организованог криминала него и радикализације и додао да је српска полиција веома професионална.

- Србију бих упоредио са Израелом, јер је Израел веома динамична сила и, попут ваше земље, није чланица НАТО-а и ЕУ, а окружен је не толико пријатељским земљама, као и Србија. Оно што повезује Србију и Израел јесте борба проив организованог криминала и тероризма - рекао је Номикос.

Начелник Генералштаба донео одлуку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА