Најновије

НЕМАЧКА ЖЕЛИ ДА БУДЕ УКЉУЧЕНА У ПРОЦЕС ДЕБЛОКАДЕ ДИЈАЛОГА: Српски дипломата о сусрету Вучића и Меркелове

Главна тема разговора предсеедника Александра Вучића и немачке канцеларке Ангеле Меркел у Њујорку биће Косово и Метохија, сматра дипломата Зоран Миливојевић и додаје да Немачка жели да до краја буде укључена у тај процес.

Постоји посебан интерес с једне стране Немачке а са друге ЕУ и Ангела Меркел ће уразговору са Вучићем говорити и у име Немачке и у име ЕУ, рекао је Зоран Миливојевић.

- За нас је важно да се дијалог деблокира и да оно на чему Србија инсистира - а то је да је само компромис могуће решење и никакво наметање са стране и да су максималистички захтеви Приштине неприхватљиви, каже Миливојевић.

Разговор са Немачком је значајан и због става који је прилично тврд када је у питању независност Косова коју Немачка признаје и од чега не одустаје.

- Због тога је и овај разговор важан да се и Немачка призове на страну да разуме да је компромис важан и да једино решење које обезбеђује мир и стабилност на овим просторима подразумева сагласност две стране и решење које не доводи у питање интересе и једне и друге стране, сматра Миливојевић.

Косовско питање се не може решити без великих сила и без Савета безбедности УН јер то је последње место на коме ће се статус дефинитивно решити какав год да буде и када год да буде, тврди Миливојевић и додаје да је реално да се и Немачка приближава ставу о компромису.

- Постоји интерес Вашингтона да се то брже реши, али независно од тога, Србија има своје интересе и без обзира и на притиске и на убрзање, уколико ти интереси не могу да се реализују, тешко је очекивати да се постигне неко решење које би било на штету Србије, нагласио је Миливојевић.

Отворене нове канцеларије Српске Деснице у Новом Саду! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА