Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Демократе покренуле опозив америчког председника! Ево шта га све чека!

Ствари су се покренуле ове недеље након што је Бела кућа објавила транскрипт телефонског разговора, а узбуњивач поднео пријаву која упућује на то да је Трамп вршио притисак на украјинског председника да се умеша у председничке изборе 2020. године тако да покрене истрагу против бившег потпредседника и кандидата демократа Џоа Бајдена.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Бела кућа је притом покушала да прикрије записе проблематичног разговора двојице лидера. У америчкој историји само су двојица председника опозвана. CNN доноси могући развој догађаја у следећих неколико месеци.

Истраге се настављају

Демократе у Представничком дому проводе вишестране истраге у шест различитих одбора, али истрага о опозиву усредсредиће се на аферу с Украјином. Адам Шиф, председавајући Обавештајног одбора, који води ту истрагу, рекао је у петак CNN-у да ће следећих тнедеља бити много посла упркос планираној станци у заседањима Конгреса те да очекује позиве и разговоре са сведоцима ''што је брже могуће''.

За истрагу ће бити кључан разговор са узбуњивачем који је поднео пријаву, као и с потенцијалним сведоцима из Беле куће, вероватно с Трамповим личним адвокатом Рудијем Ђулијанијем, који је предводио акцију с Украјином. Узбуњивач је затражио анонимност па ће бити потребно разрадити сигурносне мере.

Председница Представничког дома Ненси Пелоси у почетку је наговестила како жели да одбори које воде демократи заврше своје истражне радње и поднесу комплетне доказе о противправном деловању Одбору за правосуђе. Тај је одбор традиционално задужен за покретање формалног опозива.

Кључна гласања у Представничком дому

Кад документи о опозиву буду спремни, биће време за прикупљање кључних гласова у Представничком дому. Први је на реду Одбор за правосуђе, који мора одобрити све чланке опозива пре него што комплетан Представнички дом приступи гласању.

Према последњем CNN-ову прорачуну, велика већина заступника демократа подржава истрагу о опозиву, но то не значи да ће и гласати за опозив Трампа.

Док се то буде догађало, аналитичари ће пратити ко ће искочити из страначке линије. Рањиве демократе из савезних држава с републиканском већином можда ће остати суздржани или гласати против. Нејасно је хоће ли се ико од републиканаца придружити демократима и гласати за смену актуалног председника.

Све указује на то да ће демократска већина у завршници изгласати Трампов опозив и препустити случај Сенату.

Сенат преузима ствар

Опозив је квазиправни поступак. Чланци о опозиву које одобри Представнички дом, представљају оптужницу против Трампа. Након што оптужбе формално буду прихваћене, време је за суђење. Председник Врховног суда Џон Робертс председаваће телевизијским суђењем у Сенату, а свих 100 чланова горњег дома Конгреса биће чланови пороте. За осуду је потребно 67 гласова са: ''крив је''.

Вођа већине у Сенату Мич Мек Конел имаће кључну улогу у постављању правила суђења. Колико дана ће трајати? Колико ће сведока бити позвано? Републиканци контролишу Сенат па имају моћ да пишу правила на начин који сматрају прикладним.

Инострана друштва и организације за финансирање политичких кампања могле би потрошити милионе долара на телевизијске огласе везане за суђење. Либерална друштва могла би подстакнути републиканце да напусте страначке смернице и да посебно циљају на сенаторе из савезних држава без јасне већине који следеће године морају поново на изборе.

Трампови савезници надају се да ће искористити ситуацију и оптужити демократе да гурају земљу у поступак опозива уместо да раде за добробит људи. Ниједан председник досад није опозван гласањем у Сенату.

Трамп ишчекује своју судбину

Може се претпоставити да ће Трамп бити главни учесник у поступку опозива, чак и ако се не појави на суђењу у Сенату или одговара на питања под заклетвом. Прича о опозиву била је прошлог месеца доминантна у јавности па је Трамп написао десетине заједљивих твитова против демократа у Представничком дому и чак оптужио Шефа за злочин без икаквих доказа.

Такође, проследио је десетине постова подршке републиканаца као и странице из Фокс Њуза. Трамп и његови савезници осудили су истрагу о опозиву као још један неутемељени ''лов на вештице''.

Трампова стратегија у односима с јавношћу могла би држати републиканске сенаторе под контролом. Али то такође представља ризик да његове речи буду искориштене против њега. Водеће демократе већ су оптужили Трампа за опструкцију истраге и ''застрашивање сведока'' након што је јавно критизирао званичника Беле куће који је помогао узбуњивачу и алудирао на смртну казну.

Учинак на изборе 2020.

Док је опозив у средишту збивања, избори за председничког кандидата демократа биће у другом плану. Већину пажње заокупиће оно што се догађа на Капитол Хилу. Али та ће промена засигурно бити само привремена, без обзира на све, избори за републиканског и демократског председничког кандидата у савезној држави Ајови на распореду су у фебруар.

Украјинска афера односи се на Трампове наводне преступе. Трампови потези односили су се на подстицање Украјине да истражи Бајдена, што би оцрнило демократског кандидата. Још је рано, али Трамп прилично заостаје за Бајденом у изборним анкетама у кључним савезним државама без јасне већине.

Републиканци би опозив могли преокренути у платформу за изношење Бајденових преступа. Трамп и његови савезници раширили су теорију завере о Бајдену и његовом сину Хантеру Бајдену око њихових акција у Украјини. Бајденови демократски противкандидати су у незгодној позицији. Они су огорчени што је Трамп покушао натерати Украјину да истражује Бајдена, али не желе изазвати превелик бес јавности јер би то могло помоћи Бајдену да освоји демократску номинацију.

Они ће наставити ударати по Бајдену у политичким питањима, али морају избећи пружање кредибилитета лажним Трамповим нападима на Бајдена.

Захарова у једној реченици објаснила зашто су узалудне западне санкције Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА