Најновије

ТРАМПУ СЕ ЉУЉА ПРЕДСЕДНИЧКА ФОТЕЉА: Више од пола бирача подржава опозив!

Према резултатима анкете коју је наручио Одбор за демократску кампању (DCCC), а спровео CQ Roll Call, амерички бирачи подржавају ову истрагу у односу 54 према 43 одсто, преноси Хина.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Резултати показују и то да више од 50 одсто испитаних бирача подржава Трампов опозив и његово уклањање с дужности, а 44 одсто их се противи да поступак оде „тако далеко“.

Фирме „ALG Research“ и „GBAO Strategies“, које су 26. и 27. септембра спровеле онлајн истраживање, анкетирале су 1.013 потенцијалних бирача на изборима 2020. С обзиром на то да се већина демократа прошле недеље изјаснила за истрагу, DCCC је „одмах прикупио податке с терена о тома како тренутно размишљају бирачи“, написала је председница DCCC-а Чери Бустос из Иллиноиса у имејл поруци упућеној члановима странке.

Ако су резултати тачни, они упућују на то да су информације по којима је Трамп од председника Украјине Володимира Зеленског затражио да истражи могућу корупцију у којој је учествовао и син бившег америчког потпредседника Џоа Бајдена, Хантер Бајден, одјекнуле у јавности.

Хантер Бајден је био члан управног одбора у гасној компанији Бурисма у Украјини, а Трамп је тврдио да је породица Бајдена на неприкладан начин имала користи од веза с Кијевом и наводно је извршио притисак на Зеленског да истражи случај током телефонског разговора.

Након што су прошли викенд објављене информације о телефонском разговору с украјинским председником, део умерених политичара је прошле недеље предложио покретање истраге, а председница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси у уторак је и службено најавила да ће она бити покренута.

Она је раније објавила да покреће истрагу за опозив због оптужби да је Трамп вршио притисак на украјинског председника да истражи „прљавштине“ о Џоу Бајдену, демократском кандидату на председничким изборима у САД следеће године. Пелоси је рекла како је извештај звиждача показао да је Трамп угрозио државну безбедност и покушао то прикрити.

Новинарима је казала да су оптужбе да је Трамп извршио притисак на Украјину да истражи његовог политичког ривала Џоа Бајдена показале да је „издао своју заклетву, нашу националну безбедност и интегритет америчких избора“.

Амерички медији су у петак објавили како је звиждач, чији је извештај довео до истраге за опозив Трампа, запослен у Националној обавештајној агенцији (ЦИА) који је радио у Белој кући. Тај звиждач је казао да су високи званичници Беле куће покушали да сакрију све детаље телефонског разговора између Трампа и Зеленског.

Извештај објављен у четвртак показује да транскрипти тог разговора нису били сачувани у уобичајеном компјутерском систему, него у одвојеном, који је намењен поверљивим информацијама, пренели су медији.

Бивши украјински министар спољњих послова Павло Климкин у петак је категорички одбацио Трампове тврдње да је Џо Бајден тражио смену украјинског тужиоца како би заштитио компанију у којој је радио Хантер Бајден.

Свет је све ближе објављивању транскрипта разговора Трампа и Путина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА