Најновије

ТЕНЗИЈА ИЗМЕЂУ ДВА ЛИДЕРА: Џонсона и Трампа често пореде, али испод њиховог односа кључа нетрпељивост!

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је амерички председник Доналд Трамп онај “један момак” који може да постигне бољи нуклеарни споразум са Ираном. Џонсон је бранио Трампову одлуку да се извуче из споразума са том западноазијском земљом постигнутог у време његовог претходника Барака Обаме, наводећи да је то био “лош договор” и да је Иран ометајући фактор у региону.

Доналд Трамп и Борис Џонсон (Фото: Flickr)

- Мислим да постоји један момак који може постићи бољи договор, момак који разуме како придобити тешког партнера попут Ирана… а то је председник Сједињених Држава – рекао је Џонсон у емисији NBC “Вечерње вести”.

Овакво ласкање могло би се показати корисним, ако је циљ да се Трамп доведе на преговарачки сто са Ираном. Трамп је већ реаговао позитивно на један ранији Џонсонов интервју, у којем је британски лидер предложио нови пакт са Ираном.

- Зато је он победник. Зато је он човек који ће бити успешан у Британији – рекао је тада Трамп.

– Под број један, он је мој пријатељ. Број два, веома је паметан, веома чврст.

Међутим, Џонсон је мање ентузијастичан да се сврста у круг особа веома блиских Трампу. На питање да ли је Трамп његов “најближи пријатељ” међу светским лидерима, он је указао да има “добре односе са многим лидерима широм света”.

- Мислим да је веома важно да Британија има снажну, блиску сарадњу са САД, које су наш савезник број 1 – рекао је британски премијер за “Политико”.

Џонсон и Трамп срешће се данас на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, а низ политичких неслагања могао би довести до сукоба или бар, како пише “Политико”, излива бесних “твитова”. Џонсон је за NBC оценио да су поређења њега и Трампа “необична”, те указао да он није ни приближно активан на “Твитеру” као амерички председник и да није “мајстор за тај медијум”.

- Трамп је тако независног мишљења и такав оператер са медијима, па мислим да смо опрезни по питању превеликог учешћа. Он може да вам експлодира у лице. Јасно је да морамо одржавати односе јер су САД веома важан савезник, али морамо остати близу САД, а не близу Трампа – изјавио је за “Политико” неименовани званичник британске владе.

Пријатељи али на површини

Џонсон и Трамп почели су да граде јавни пријатељски однос, откако је британски премијер у јулу добио кључеве Даунинг стрита. Трамп је имао све саме речи хвале за Џонсон још пре него што је овај победио на торијевским страначким изборима и од тада су у контакту. Трамп је Џонсону пружио знатно више простора него другим светским лидерима, што је још упадљивије кад се узме у обзир претходни лош однос са Џонсоновом претходницом Терезом Меј. Ипак, иза завесе су Џонсон и његов тим свесни да Трамп увек држи једно око на својој председничкој кампањи.

- Он није фокусиран на однос, он је фокусиран на изборе. Он је увек у том модалитету, стога требамо бити веома пажљиви у свом учешћу – рекао је извор из британске владе.

Лесли Винџамури, шефица америчког програма института Четам хаус сматра да је пријатељство између Трампа и Џонсона својеврсна варка.

- Свакако треба имати снаге, посебно што се тиче Џонсона али и Трампа, за одржавање оптичке илузије да имају веома јак однос – каже Винџамури.

Она је указала да је британски премијер очајан да постигне пост-Брегзит договор са Вашингтоном, док је Трамп отворен за договор.

- Даље од тога, постоји читав свет неслагања између њих. Трамп је одбацио ирански нуклеарни споразум и жели заузети тврд став спрам Техерана, док је Џонсон – бар до јуче – заговарао за одржавање пакта. Трамп је климатски скептик, а Џонсон је ставио ту тему у срж акција своје владе. Трамп је на раст Кине одговорио трговинским ратом, док Џонсон тврди да ће бити про-кинески и противи се тарифама – истакла је Винџамури.

Она је објаснила да Трампов приступ Џонсону - “романса” са бројним неслагањима испод површине – одражава његов приступ са осталим светским лидерима, укључујући кинеског Сија Ђинпинга, руског Владимира Путина и јапанског Шинза Абеа.

- Постоји “романса”, али не могу да се сложе по низ питања у политици – истакла је Винџамури.

Сличности 

Ипак, двојица лидера деле неке сличности, бар по питању политичког стила. Обојица су неортодоксне личности које знају како да ублаже медијску наративу.

- Пријатељство између њих двојице потиче из осећаја заједничких личних карактеристика и због стратешког усклађивања интереса. Трамп поштује снажне личности и нема тог светског поретка који он сматра светим… Једна од главних карактеристика и Трампа и Џонсона је да желе да буду вољени, а то може да обликује њихове изборе –рекла је за “Политико” Софија Гастон, директорка Групе за британску спољну политику.

Америка напушта НАТО? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА