Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ ОТКРИВА: Ево ко су Трампови „пријатељи“ у Украјини

Доналд Трамп никада није био у Украјини и за ту земљу се није интересовао. Притом је амерички председник овој бившој совјетској републици пребацивао да је саботирала његову изборну кампању 2016. Информације које су тада стигле из Кијева, довеле су до оставке шефа његовог изборног штаба, Пола Менефорта, који је раније био саветник проруске Партије региона (ПР) у Украјини и за то наводно нелегално добијао новац.

Зеленски и Трамп (Фото: сајт председника САД)

У том контексту Трампов однос са тадашњим председником Петром Порошенком је био резервисан. Али, у телефонском разговору са новим украјинским председником Владимиром Зеленским - који је изазвао скандал - Трамп није штедео комплименте. "То је једна фантастична земља. Ја имам много украјинских пријатеља, то су невероватни људи."Трампове украјинске везе обухватају оне који га познају и оне који су од њега купили некретнине. Сигурно најпознатији у тој групи је милијардер Виктор Пинчук. Са његовим именом је повезан и Трампов први јавни наступ на тему Украјине. Трамп се у септембру 2015. видео линком укључио у YЕС форум, догађај у Пинчуковој приватној организацији, на којем су западни политичари и експерти дискутовали о односима Украјине са Западом.

У Украјини је пак Пинчук један од оних које називају олигарсима и сматра се једним од најбогатијих Украјинаца. Овај 58-годишњак је зет бившег украјинског председника Леонида Кучме и пореклом је из Дњепра (некад Дњепропетровск). Поседује предузеће за производњу цеви и једну медијску групу, укључујући и ТВ СТБ и ИЦТВ.

Судећи према извештајима разлличитих медија,Трампов 20 минутни наступ је овог милијардера коштао 150.000 долара. Но, није познато да ли њих двојица имају заједничке интересе. Питања током форума постављао је Даглас Шоен, амерички публициста, политиколог и коментатор на Трамповој омиљеној Фокс телевизији.

Шоен већ дуго ради за Пинчука и у америчком Министарству правосуђа регистрован је као званични лобиста. Трамп је тада казао да познаје "много људи који живе у Украјини", назвао их је "фантастичним" и хвалио је Пинчука. "Виктор је посебан човек и предузентик. Кад је био код мене у посети, рекао сам да много више ја имам да научим од њега него он од мене." Трамп је такође рекао, и оно што је четири године касније рекао у телефонском разговору са Зеленским, да европске државе, а међу њима и Немачка премало чине за Украјину.

Павло Фукс

Следећи познати Украјинац, који има контакте са Трампом је мањи калибар од Пинчука, али се о њиховим везама много више зна. Реч је о Павлу Фуксу, 47-годишњем предузетнику и милионеру из источноукрајинског Харкова. Фукс је у једном интервјуу агенцији Блумберг изјавио да је Трампа упознао 2005. и да се више пута састајао с њим и са његовом децом Иванком и Доналдом Трампом Јуниором. Тада се говорило о идеји да се у Москви изгради Трамп торањ, казао је Фукс. До договора, међутим, није дошло због тога што је Трамп поставио високу цену.

Фукс тренутно живи у Украјини, а у Русији је на листи оних против којих су подгинуте санкције које је Москва увела као одговор Кијеву. Познато је да је Фукс био један од Украјинаца који је отпутовао на Трампову инаугурацију, али се није видео на церемонији.

У јесен исте године 2017. Фукс је организовао посету некадашњег градоначелника Њујорка, Рудија Ђулијанија Харкову. Ђулијани је Трампов лични адвокат и тренутно је у центру афере у вези са телефонским разговором Трамп-Зеленски. Званично Ђулијани је путовао у Харков да пренесе своја искуства градоначелника Њујорка након терористичких напада 11. септембра. Украјински медији су уочи председничких избора у Украјини у прољеће 2019. извештавали да је Фукс делом финасирао кампању Зеленског. Но, овај милионер то негира.

Виталиј Кличко

Тесне везе са Ђулијанијем има и градоначелник Кијева и некадашњи првак света у боксу, Виталиј Кличко. И он познаје лично Трампа. Када је летос избио конфликт између Кличка и шефа Председничке службе Зеленског, овај 48-годишњак је отпутовао Ђулијанију у Њујорк и на друштвениим мрежама објавио заједничку фотографију - ваљда да покаже да он има моћног помоћника у борби за шефа кијевске администрације.

Пут је уследио само неколико дана након Трамповог телефонског разговора са Зеленским, у којем је амерички председник Ђулијанија поменуо као партнера за разговор у могућој истрази о активностима бившег потпредседника САД, Џоа Бајдена и његовог сина Хантера у Украјини. Кличко је у уторак у Кијеву казао да са Ђулијанијем није разговарао о Бајдену.

Он и његов брат Владимир, такође професионални боксер, су упознали Трампа током њихове спортске каријере, испричао је Кличко у једном ранијем интервјуу за телевизију "112 Украјина". Браћа Кличко су боксовали у некадашнејм Трамповом казину "Таџ махал", а милијардер је, како каже Кличко, често био тамо а они су били његови гости.

Игор Фруман и Лев Парнас

Постоје и други, не тако познати људи који имају везе са Украјином, а њихова имена су повезана са актуелним скандалом. Два имена су испливала на површину: Игор Фурман и Лев Парнас. Они су предузетници са Флориде, пореклом из Одесе и са везама у том граду.

Према медијским извештајима, они су донирали новац за Трампове догађаје и републиканске канидате на различитим изборима. Наводно су се састајали са Трампом и његовим сином Доналдом Јуниором. Оно што је најважније је да су обојица Ђулијанови клијенти. Они су наводно помагали Трамповом адвокату у случају Бајден да успоставе контакте у Украјини, међу којима је био и некадашњи државни тужилац.

Купци Трампових некретнина

На крају ту је десетак или више Украјинаца који су куповали Трампове некретнине или делом финансирали њихову градњу, и то не само у САД. Ту су такође позната имена попут некадашњег шефа округа једног већег града у источној Украјини, или кћерка некадашњег украјинског бизнисмена, који је био осумњичен за прање новца. Но, тачан број таквих људи тешко је установити.

Прочитајте ОВДЕ  шта тврди Њујорк Тајмс за Трампа.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА