Најновије

ВУЧИЋ СЕ САСТАЈЕ СА ЈУНКЕРОМ И МОГЕРИНИ У БРИСЕЛУ: Ово ће бити кључна тема разговора!

Председник Србије Александар Вучић састаће се сутра, 29. октобра, у Бриселу, са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером, а потом ће бити и гост на радној вечери коју је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини организовала за лидере са Западног Балкана.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Наставак дијалога Београда и Приштине биће кључна тема разговора и радне вечере у Бриселу, сазнаје Танјуг у седишту ЕУ.

Билатерални састанак Александара Вучића и Жана Клода Јункера почеће у 16:30 у централној згради Европске комисије у Бриселу, а очекује се да ће током састанка бити речи о процесу евроинтеграција Србије, ситуацији у региону Западног Балкана, те о перспективи политике проширења ЕУ.

Одлазећи председник ЕК Жан Клод Јункер 2017. године први је представио радни оквир за Стратегију за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ са перспективом уласка 2025. године, а политика проширења ЕУ тренутно је блокирана због инсистирања Француске на реформи целокупног процеса.

Након састанка са Јункером, председник Вучић присуствоваће радној вечери коју је, као опроштајну, шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини организовала за лидере са Западног Балкана.

Долазак на вечеру потврдио је председник Црне Горе Мило Ђукановић, косовски председник Хашим Тачи, као и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев.

БиХ ће на вечери у Бриселу представљати сва три члана Председништва - Жељко Комшић, Милорад Додик и Шафик Џаферовић.

У питању је већ радиционалан формат у коме шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини од 2107. године окупља лидере из региона.

Овога пута биће то и опроштајна вечера обзиром на крај мандата Федерике Могерини на месту Вискоке представнице ЕУ.

Предвиђено је да се лидери окупе за столом у 19:30 у згради Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Из Европске комисије најавили су да ће Могерини са лидерима са Западног Балкна разменити виђења ситуације у региону, размотрити заједничке изазове и сумирати шта је урађеном током њеног петогодишњег мандата.

Током радне вечере разговараће се и о условима за наставак дијалога Београда и Приштине у светлу постизборних резултат на Косову, речено је Танјугу у Бриселу.

Седница СБ УН на којој ће тема бити КиМ биће одржана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА