Најновије

"МАЛИ ШЕНГЕН" ИЛИ "ДУШАНОВО ЦАРСТВО"? Ево шта нам доноси јединствено тржиште и шта балканска унија значи за Србију!

Већ крајем ове године грађани Србије би могли без пасоша, само са личном картом да путују у Албанију и Северну Македонију, као и да се тамо запосле са постојећом радном дозволом, док би на граничним прелазима ове три државе заживела заједничка царинска контрола која би, према првим проценама, на појединим прелазима донела уштеду од чак 129 милиона евра.

Лидери земања балканске уније (Фото: predsednik.rs)

Ово су најважнији споразуми “малог шенгена” или декларације у чијој је основи слободан проток људи, робе и капитала између три државе, а коју су прексиноћ потписали председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев у Охриду где су им се јуче у разговорима придружили и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.

Велике уштеде

Председник Вучић је рекао да је за Србију ово веома важна иницијатива и да је поносан да су се “за кратко време договорили око важних ствари”.

- Кад уведемо дежурства за инспекције на границама, само на појединим прелазима између земаља 129 милиона евра ће бити уштеда. Да вам не говорим колико је лакше за произвођача парадајза на северу или југу Албаније да ту робу, која је лако кварљива, извезе у Србију. Да инвеститори могу да размењују инжењере и раднике, за две године ћете моћи да видите раст инвестиција у све три земље. Имаћете слободно кретање, пре краја године да излазимо у Албанију само са личном картом - рекао је Вучић.

Он је казао да у Србији неће бити популарно оно што је договорено у Охриду, али да га то не занима.

- Многи то данас не разумеју, видим да је Рама под притиском. У току изборне кампање су ме противници нападали да градим ауто-пут за велику Албанију, али су добили 11 пута мање гласова од мене. Поносан сам на овај договор. Можда ово нама пропадне, али ће свакако бити будућност, овде нема никакве нове Југославије, већ бољег живота за наше грађане - рекао је Вучић.

На реду Драч

Председник Србије је нагласио да три земље поштују правила ЕУ, само да овог пута раде саме. Апострофирао је да ће се на прелазима троструко убрзати пролазак камиона.

- То ће значити невероватно смањење трошкова, а вишак вредности ће компаније моћи да поделе радницима. Та одлука има можда и већи значај од тога да грађани могу да прелазе границу само са личном картом, јер је то политичка одлука. Али, то ће креирати инвестициони амбијент, користиће и страним компанијама - казао је Вучић.

Следећи састанак у вези са “малим шенгеном” бити одржан 21. децембра у Драчу, а на њему ће бити и представник ЕУ за спољну политику Жозеф Борел.

Директор Центра за регионализам Александар Попов поздравља иницијативу и подвлачи да је привреда увек имала потребу за регионалном сарадњом.

- Било би добро да Србија, Албанија и Северна Македонија буду нуклеус који ће успешно покренути и убрзати сарадњу на Балкану. То, уосталом, и ЕУ тражи од региона, да вежбамо мало Европу, да уљуђујемо своје доносе. Нажалост, до сада су већу и бољу сарадњу спречавали политички моменат и злоупотреба међусобних односа за јефтине политичке поене - истиче за “Блиц” Попов.

Како каже, реализација “малог шенгена” носи са собом низ изазова.

- Рама и Заев не уживају велику подршку код својих грађана па се поставља се питање шта ће бити ако они падну са власти. Такође, проблем Косова је и даље велики, поготово што је будући премијер Аљбин Курти најавио да нема намеру тако лако да укине таксе па се поставља питање како ћемо из минуса од 100 одсто отићи у плус. БиХ је прича за себе пошто не може да формира владу већ више од годину дана, а има два ентитета која као да не припадају истој држави. Коначно и Црна Гора је прилично резервисана јер се плаши да ова сарадња не доведе до територијалних прекрајања с једне стране са Србијом, а с друге са Албанијом - сматра Попов.

Подршка САД и ЕУ

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић наглашава да је “мали шенген” веома значајан.

- Слобода кретања људи, робе и капитала може довести до економског развитка региона. То је добра основа и амбијент и за решавање косовског проблема. Не мислим да ће лидери имати проблем на унутрашњем плану због ове декларације. И САД и ЕУ подржавају овакав вид сарадње, а очекујем да се с временом у цео процес укључи и Косово - подвлачи Ђукановић. 

Вучић: Очекујем подршку Макрона

Александар Вучић очекује подршку за “мали шенген” на сутрашњем састанку са председником Француске Емануелом Макроном.

- Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе. Али, желим и да чујем о новој методологији француског председника. Он има изузетну енергију и, ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност - нагласио је Вучић.

Како је рекао, Макронове идеје не би потцењивао и ниподаштавао као што други раде.

- Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали, створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсту подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном. Данас цела Европа прича о Макрону и томе шта је износио и кренула је општа хајка у којој Србија неће учествовати, не само зато што је Макрон показао пријатељство према Србији - подвукао је Вучић.

Заев: За другачији Балкан

- Отворили смо акциони план који ствара другачији Балкан. Можете замислити Србију, Албанију и Северну Македонију које позивају остале земље Балкана да урадимо још више од онога што радимо у берлинском процесу. Надам се да ће сви загрлити ову иницијативу јер доноси добро. Све оно што радимо је први пут у овом облику, додатна је вредност европским институцијама.

Рама: Усвојило шест земаља

- Декларација је записана и усвојена у шест земаља на састанцима које смо имали. Овај документ је унутрашња жеља и није донет под патронатом споља. Желимо да на следећем састанку у Драчу видимо и Црну Гору и БиХ који ће желети да уђу у цео овај процес, а да у процес буде укључено и Косово равноправно и на легалним основама. Није сметња да премијер Косова равноправно разговара са свима.

Звиздић: ЕУ нема алтернативу, али...

- За Босну и Хер­цеговину су питања дугорочне стабилности, перманентног мира и економског просперитета најважнији циљеви и приоритети и у том смислу евроатлантске интеграције за нас немају алтернативу. Али, то значи да нећемо остати и даље снажно посвећени јачању регионалних односа и унапређењу сарадње са свим суседима.

Секулић: Сви у ЕУ верују у политику проширења

У европске интеграције не верујемо као у чек листу коју треба испунити већ као у чињеницу да је за седам година суштински унапређен живот у Црној Гори. Уверена сам да свака земља ЕУ верује у политику проширења, али да разматрају да ли су постојећи модалитети ти који треба да буду примењени у наредном периоду. Очекујем да процес буде двосмеран, да се поштује свака од земаља понаособ.

10 тачака споразума у Охриду

  • Путовање грађана Србије, Северне Македоније и Албаније унутар простора три земље само уз личну карту.
  • Странци у земље чланице иницијативе могу путовати без додатних виза. 
  • Заједничке радне дозволе и признавање квалификација и диплома, без додатних процедура.
  • Размена студената.
  • Заједнички пројекти за истраживање и развој.
  • Увођење 24-часовног радног времена свих инспекцијских служби на границама, са акцентом на фитосанитарну и ветеринарску инспекцију.
  • Јединствен пакет документације потребне за транзит робе, са акцентом на увођење система са што мање папира, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја;
  • Измене закона из области тржишта капитала, пореског и финансијског система у све три земље, у циљу стварања услова за несметан проток капитала.
  • Јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма.
  • Дефинисање сопствених правила у многим областима у циљу унапређења атрактивности три земље и сарадње.

Дан примирја је и дан за размишљање о будућности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА