Најновије

ЗА САДА НИШТА ОД ДОГОВОРА: Денуклеаризација нестала са преговарачког стола!

Амбасадор Северне Кореје у УН-у одбацио је позив Вашингтона на "трајан и суштински дијалог", рекавши да је денуклеаризација коју је тражила Трампова администрација већ "нестала са преговарачког стола".

Ким Џонг Ун и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

"Не морамо сада да водимо дуготрајне разговоре са САД-ом,  а денуклеаризација је већ нестала са преговарачког стола", реко је амбасадор Ким Сонг.

Сонг је додао да позиви Трампове администрације за дијалог представљају "трик који штеди време" како би се подстакнуло питање денуклеаризације за изборе наредних година.

Како је Сонг објавио последње саопштење Пјонгјанга, амерички председник Доналд Трамп и председник Јужне Кореје Мун Џае Ин одржали су телефонски разговор, размишљајући о начинима поновног покретања дипломатије са Северном Корејом.

Пјонгјанг је дао Сједињеним Америчким Државама крајњи рок до краја године да одустану од захтева за једностраном денуклеаризацијом, ако се севернокорејски лидер Ким Џон Ун не одлучи за „нови приступ“.

„Све је на САД-у какав ће божићни поклон одабрати“, рекао је заменик министра спољних послова Ри Тае Сонг у уторак. Претпостављајући да САД не смањују инсистирање на денуклеаризацији, Пјонгјанг ће се вероватно вратити спорадичним претњама против САД-а. Државни медији су на то наговестили у среду, упозоравајући Вашингтон да би "сваког тренутка могао избити свеобухватни рат између две земље".

Трамп, са своје стране, није одустао ни од претњи. Иако амерички председник није претио Киму „ватром и бесом“ што је учинио 2017. године, упозорио је севернокорејског колегу да „ако будемо морали, искористићемо“ силу америчке војске против њега.

Трамп и Ким су се састали три пута од прошлог јуна. Иако су сусрети били историјски и пружили обојици лидера прилику да се похвале стремљењем ка миру на Корејском полуострву, није остварен конкретан напредак ка денуклеаризацији, а Пјонгјанг је последњих месеци поново започео са тестирањем ракета.

Трамп је желео назад свог човека! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА