Најновије

АМЕРИ НА СТРАНИ ВУЧИЋА! ПАЛМЕР БЕЗ ПАРДОНА: Лидери опозиције су нас разочарали! бојкот велика грешка!

Метју Палмер, специјални изасланик Стејт департмента, помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове отворено је рекао зашто Вашингтону смета сарадња Србије са Русијом и Кином.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Палмера, специјалног изасланика Стејт департмента. У разговору за Српски телеграф помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове отворено је рекао зашто Вашингтону смета сарадња Србије са Русијом и Кином.

Истовремено, специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан открио је како изгледају састанци иза затворених врата са председником Србије Александром Вучићем, који српски политичар га зове комшија, али и шта замера лидерима српске опозиције.

Зашто Америци смета сарадња Србије са Русијом и Кином?

- Надмећемо се да остваримо позитиван утицај на Балкану и широм света. Желели бисмо да се Србија определи за нас као партнера. Србија је одлучила да је њена будућност на западу, укључујући и чланство у Европској унији. Ми подржавамо тај циљ и уложили смо знатне напоре, енергију и средства да помогнемо да се он и оствари. Циљеви Русије и Кине су битно другачији. Поготово Москва активно ради против западне оријентације овог региона. Што се тиче сарадње са Кином, препоручили бисмо Београду да добро размисли о својим интересима пре но што позове кинеске компаније, које функционишу као продужена рука кинеске државе, да управљају кључним елементима инфраструктуре у Србији, као што су телекомуникације.

Поносим се што сам српски зет

Медији у Србији вас описују као српског зета. Како реагујете кад то прочитате?

- Волим ову земљу и поносан сам што сам за њу и породично везан. Сједињене Америчке Државе желе снажно партнерство са Србијом. Желимо да Србија буде стабилна и богата, у миру са собом и у миру са суседима. Желимо да Србија има јасну европску перспективу. А то исто желим и својој породици.

Да ли вам 2025. делује као реалан датум када би Србија могла да уђе у ЕУ?

- То не зависи од мене. Пут ка чланству у ЕУ је јасно означен. Руководство Србије зна шта је потребно да уради да би се на том путу кренуло напред. Надамо се да ће Србија брзо напредовати ка том циљу, што укључује напредак у владавини права, слободи медија и усклађивању спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ. Уз све то, наравно, иде и постизање споразума о нормализацији односа са Приштином. У питању је амбициозан план, 2025. година је амбициозан рок. Али добро је бити амбициозан.

Опишите како изгледају разговори са Вучићем. Да ли су тешки, непријатни...?

- Председник Вучић и ја се дуго познајемо. Ценим га и доживљавам као пријатеља. Није да се увек слажемо, али наши разговори су промишљени и окренути будућности. Председник Вучић се посветио увођењу Србије у Европску унију. То је и наш циљ. Та заједничка визија нам даје чврсте основе да превазиђемо могућа неслагања, ма каква она била. Ценим наше разговоре и увек им се радујем.

Бушов саветник

  • Палмер је ветеран Службе за иностране послове САД са вишедеценијским искуством
  • Деведесетих година радио у амбасади САД у Београду
  • Током 2006. и 2007. био саветник америчког председника Џорџа Буша у питањима националне безбедности
  • Ожењен Даницом Дамјановић, Београђанком са црногорским коренима
  • Поред дипломатије, Палмер се опробао и као писац, а у Београду се може пронаћи његова књига "Америчка мисија"
  • Говори српски, грчки и јапански

Разговарали сте са представницима опозиције. Какви су вам утисци, да ли ико од њих има добре предлоге када је у питању дијалог са Приштином?

- Јака опозиција је виталан чинилац сваке демократске државе. САД одржавају стални дијалог у целом свету са лидерима странака како на власти тако и у опозицији. Демократија функционише само када људи учествују у њој. Према томе, разочарани смо одлуком истакнутих опозиционих лидера да бојкотују предстојеће изборе. То је грешка којом одузимају право гласа сопственим бирачима уз ризик да јавност у Србији оставе са мало правог избора следећег пролећа. Надам се да ће они преиспитати такву одлуку, исто као што се надам да ће Влада учинити што је до њих да обезбеди "раван терен" и фер услове за изборну утакмицу.

Хоће ли председник Трамп ускоро посетити Србију?

- Свакако бих то поздравио. Ниједан амерички председник није посетио Београд још од Џимија Картера, што је веома дугачак период. Много је захтева који се такмиче да буду уврштени у програм америчког председника. Наравно, знам да би гостољубив српски народ срдачно дочекао нашег председника и било би сјајно да до посете дође.

Познајете годинама политичаре из Београда. С ким сте се највише дружили?

- Једна од првих политичких личности са којом сам се срео приликом свог првог доласка у Београд октобра 1993. био је Вук Драшковић. Вук је био изузетна личност: снажан дух, харизматичан и дубоко посвећен демократији. Искрено сам поштовао то што ради, као и то што се излаже толиком ризику у тежњи за променама. Много касније, Вук и ја смо живели недалеко један од другог на Бановом брду.

Повремено бих му се придружио док је шетао пса по крају. Причали смо о политици, али не само о томе већ и о књижевности, филозофији и историји. И данас волим да разговарам с њим. И иако већ годинама не живим на Бановом брду, он ме још увек зове комшија.

Смисао мог живота је да будем на Космету и помогнем људима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА