Најновије

СРБИ НАУЧИЛИ ЛЕКЦИЈУ! ОКУПЉАЈУ СЕ ОКО СВОЈИХ ИНТЕРЕСА! Јелена Милић о ситуацији у Црној Гори

Након усвајања спорног Закона, државно руководство Србије и верници СПЦ у Црној Гори у изузетно су сложеној ситуацији, оцењује директорка CEAS Јелена Милић.

Јелена Милић (Фото: Јутјуб)

Милић додаје да, вероватно, није лако ни државном врху Црне Горе, мада јој, како истиче, није јој јасно због чега су неке ствари урадли на начин на који су то учинили.

Због тога је, каже, важно да се што више неразумевања елиминише и да се тензије спусте, јер је контрапродуктивно и за Србију и за Црну Гору да ствари оду у неповратмо лошем правцу, и то у тренутку када очекујемо да Мило Ђукановић дође на састанак у вези мини-шенгена.

Милић је за Тањуг рекла и да се показало да политички запад делује по аутоматизму када је Србија у питању, иако Закон о слободи вероисповест и начин на који је донет има доста контроверзи.

Председник Србије Александар Вучић је, каже, с разлогом данас био љут на извештај Асошијејтед преса.

"Тај извештај апсолутно не одговара околностима, имајући у виду и очекивања наставка преговора око статуса Косова, где ће питање СПЦ бити једно од кључних, имајући у виду и заштиту права Срба на Косову, чињеницу да је Црна Гора устројена као земља грађана и да нема конститутивност народа, али да се може довести у питање колективна права Срба и језичка и нека друга, све то стоји. . . ", казала је Милић.

Она сматра да се не може рећи да се Црна Гора "жалила" НАТО-у, јер је реч о чланици те Алијансе.

"Било би добро када би Србија, не дај Боже, била притиснута уза зид да каже: 'Стани, ми смо земља чланица ЕУ'. Тако исто је реаговала Црна Гора. Црна Гора се није жалила НАТО, Црна Гора је земља чланица НАТО", рекла је Милић.

Подсећа да Србија има лоше искуство са скрнављењем страних амбасада и да је у том смислу добро упозорење које је дошло, а које се, по њеној оцени, не односи на саму државу.

"Држава је на сву срећу имала и довољан број припадника обезбеђења амбасаде и тако треба да остане, али они који су демонстрирали испред амбасаде Црне Горе мислећи да раде добро или држави или својој вери, нека знају неке ствари. Сајбер (рат) је сада четврти домен рата у НАТО и нека 'не чачкају мечку' и нека ни нехотице или из најбољих намера не начине штету држави Србији", поручила је Милић.

У том смислу истиче да је добро што је Министарство спољних послова Србије истог тренутка осудлио покушај паљења заставе.

Она је оценлиа да је тренутно Србија одмеренија и више секуларна држава него што је Црна Гора која је, каже, кренула у једну врсту историјског ревизионизма.

"Тако имамо потпис наводних интелектуалаца и државника из региона који такође све по аутоматизму све спочитавају Србији која се овог пута заиста понаша одлично и није она та која провоцира", указала је Милић.

Како каже, ако је Црна Гора могла на много мирнији начин да имовинска питања реши са католичком црквом, са Исламском заједницом, могла је да покаже мало више разумевања за сву сложеност.

Међутим, Милић указује и на могућност да су неки огранци СПЦ попут "неких других огранака" инструментализовани од неких актера са политичких истока.

"Сложеност ситуације је много велика. Поента је у томе да постоји простор за Европски суд правде, пре него за Венецијанску комисију. Та арбитрарност сада, чини ми се, највише одговара онима који не желе да виде интеграције Западног Балкана у западни свет и "Балкан Балканцима" и то су треће стране које не морају да долазе директно из Кремља или од Путина, али под маском тих интереса спроводе своје хибридне операције", каже Милић.

Она је оценила и да је добро што се српски лидери у Црној Гори обраћају Београду, а не Москви или неким фракцијама које имају везе са Руском православном цкрвом или можда опозицији, јер, како каже, интересе државе треба да заступају институције.

Добро је, сматра Млић, и да је "лекција научена и да се Срби окупљају око својих интереса, а не због мржње према другом".

Америка да престане са злоупотребом силе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА