Најновије

ДАНАС СЛАВИМО НАЈВЕЋЕ ХРИШЋАНСКЕ МУЧЕНИКЕ: Изговорите ову молитву да би вас Бог чувао

Верници Српске православне цркве данас славе Светих 14.000 младенаца витлејемских у знак сећања на масовни покољ мушке деце коју је наредио израелски краљ Ирод Велики.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Овај догађај описан је у јеванђељу по Матеји, а према његовом причању, краљ Ирод је наредио покољ мушке деце како би сачувао свој престо од новог краља који се родио, Исуса.

Матија приповеда да се краљ много разбеснео што се мудраци нису вратили из Витлејема да му саопште вест о Исусовом рођењу, новом цару Израела. Услед гнева који га је обузео, Ирод нареди да се побију сва деца, што је, по причи јеванђеља, било спроведено дословце и на најстрашнији начин. Војници су направили велики масакар над невином децом. Неке су посекли мачем, неке изгазили ногама, неке разбили у камен. О овом тужном догађају Матија је написао да се јаук мајки чуо све до небеса: "Глас у Рами чу се, плач и ридање и нарицање много, Рахила оплакује децу своју, и неће да се утјеши, јер их нема".

Краљ Ирод је толико био похлепан за влашћу да је почео да губи разум. Најпре је од Захараије тражио његовог сина Јована мислећи да је он нови краљ. Како он није предао свога сина, краљ нареди да се убије. Тако се покољ наставио док Ирод не уби сву децу, а потом се окомио на јеврејске старешине, који су му говорили где се родио месија, али су те информације биле лажне. Затим је почео да убија и чланове своје породице. Најпре је наредио да се убије његов брат, потом сестра, чак је Ирод убио и своја три сина, док га није стигла божја казна.

Матија нам преноси да је Ирод због ових злодела почео нагло да губи здравље. Најпре је почео да му се тресе читаво тело, а потом су му се појавиле гнојне ране на ногама. Из тих рана су почели да излазе црви и да се шири несносан смрад. Видевши да је дошао крај, Ирод нареди да се побију сви чланови његове породице како се не би радовали смрти која га сустиже.

Ово је било и последње злодело краља који је починио толико убистава над својим народом. Када је преминуо, јеванђелиста Матија преноси да је његова душа отишла директно код ђавола.

Верници сматрају да се овај догађај обележава у знак оних који су неправедно пострадали или доживели неко зло због вере. Верује се да данашњи дан треба провести у молитви и обратити се богу да сачува све оне који проживљавају страдање.

У складу са народним веровањима, следећа молитва има посебно значање и доноси посебну заштиту од бога:

- Страдањима Светих, који су пострадали за Тебе, умољен буди Господе, и све наше болести исцели, молимо Ти се, Човекољупче - гласе речи молитве коју би требало да изговорите на данашњи дан како налажу обичаји нашег народа.

Нешто неочекивано се десило у “Ћирилици”! О томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА