Најновије

ВУЧИЋ У ХИТ ТВИТУ: Избори неће бити одржани 3. маја!

Избори неће бити одржани 3. маја, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће бити у уставном року.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Избора ће бити, али не 3. маја. Сам сам крив што сам обећао да их померим, али ми се та грешка више неће поновити. Биће избори када закон прописује и онај који треба да одлучује о томе, а не Тања Фајон и Милан Антонијевић. Извињавам се грађанима Србије, мораће да трпе политичку сцену месец дана дуже - рекао је Вучић у емисији "Хит твит".

Поред њега, у емисији гостују и новинарка Љиљана Смајловић и директор Фондације за отворено друштво Србија Милан Антонијевић.

Како је рекао, Милан Антонијевић је себи дао дозволу да уставну и ексклузивну надлежност председника Републике прекроји и донесе датум за одржавање избора.

- Померају рокове за изборе, а знају да народ и поред тога неће за њих да гласа. Хоће да им излазимо у сусрет, а није им довољно све што смо променили. Тако нека понижавају неку другу земљу, Србију нећете- рекао је Вучић, говорећи да је померање избора на крајњи датум који Устав подразумева, проистекло у међустраначком дијалогзу уз посредовање ЕП, који је организовао Антонијевић.

Вучић је истакао да је људима све јасно, и додао да се по овом питању не слаже са Миланом Антонијевићем и Љиљаном Смајловић, која је рекла да сматра да је Антонијевић покушао да помогне изборном процесу.

- Радим свој посао у складу са законом, и ако хоћете да имате фикуса, такав нисам и никада нећу да будем. Милан зна да сам у праву, као што сам у праву и за цензус. Хоћу да постигнем чишћење СНС-а на локалу, који ће морати да се понашају одговорно и желим да вратим политички живот у парламент - рекао је Вучић.

"Смањење цензуса иде на штету власти"

Говорећи о промени изборног закона и смањењу изборног цензуса са пет на три одсто, Вучић је рекао да опозицији смета овај предлог због бојкота, јер знају да ће се убудће прави политички живот одвијати у парламенту.

- Знам шта их боли и секира. Знају да ово мора да поздрави свако у Европи. Ово се тиче политичких партија, којој партији смо умањили право осим СНС-у. Боли их зато што знају да им никакав бојкот неће помоћи и јер знају да ће сада права борба да се одржава у парламенту. Променили смо закон који директно иде на штету власти. Разговор ће се вратити у парламент, а не на улицу - додао је Вучић.

Та измена ни случајно не задире у права грађана, тиче се само политичких партија, рекао је Вучић.

Он је одбацио аргументе против промене цензуса позивањем на праксу да се изборни закони не мењају у изборној години.

Указао је да би цензус од пет одсто прешли Шапић и Шешељ, а да ће са цензусом од три одсто моћи да га пређе и Чанак, а можда и ДС, ако се одлучи да изађе на изборе, док Ðилас нема ни три одсто, а Јеремић ни два посто.

"Једина мука Бели Прелетачевић"

Поводом сукоба Драгана Ðиласа и Јова Бакића, који су се међусобно опотуживали да раде за њега, Вучића, рекао је да "никада не би узео ни једног од њих".

- Претпостављам да све што су рекли један о другом нису много нетачно говорили. Не интересује ме та борба међу њима, ко је правоверни опозиционар. То је туча у оквиру њихових 10 одсто гласова - рекао је Вучић.

Говорећи о њиховим међусобним оптужбама, укључујући тезу да је Бели Прелетачевић био "Вучићев пројекат", председник је рекао да је ствар стајала потпуно обрнуто:

- Осврнуо бих се на нешто друго што говори о непознавању политике. Нама је мука једино био Бели Прелетачевић. Није нам био проблем Саша Јанковић и да ли ће да добије 15, 20 или 25 одсто. Неко је Прелетачевићу перфектно водио кампању и мислим да је било неких стручних људи око њега. Чекали смо дан да нас нападне. Ми других проблема нисмо имали. То само показује колико су неозбиљни у схватању политике, а њихову свађу не бих коментарисао - рекао је Вучић.

На полиграф због афере "Јовањица"

Вучић је рекао да је спреман да иде на полиграф због афере "Јовањица" о наводној повезности врха власти Србије са ухапшеним за производњу дроге.

- Спреман сам да идем на полиграф, полиграф не можете да варате, важно је да народ зна да ли им се председник бави дрогом или се бори за интересе народа, за свој народ на Косову, својим послом. Али шта год да кажете, сутра стижу две нове лажи.

"Уверен сам да Зорана нема везе са афером у Железницама"

Вучић се осврнуо на хапшење директора Инфраструктуре у Железницама Србије Мирољува Јевтића и поручио да министарка Зорана Михајловић нема везе с тим.

- Нема завереничке теорије, ухватила полиција човека с парама на лицу места, направила велики посао, показала да ће да хапси директоре јавних предузећа, чисто као суза. Нисам чуо да је Зорану неко помињао, лично уверење ми је да Зорана с тим нема везе, њој потпуно верујем - додао је Вучић.

Упитан за поједине коментаре да је реч о предизборном обрачуну у странци, Вучић је иронично одговорио - "како то, ја диктатор, а нисам у стању да уредим ситуацију у својој странци?".

- Нисам сменио Небојшу Стефановића, не успевам да сменим Зорану Михајловић. Добра је та диктатура. Она је паметно поступила и сачекала да прође време, није показала нервозу - приметио је Вучић.

На питање да објасни дешавања у Црној Гори и његов однос са председником Милом Ђукановићем, рекао је да је да је увек спреман да разговара, иако различито гледају на ствари. Каже и да је захвалан нашем народу што држи главу високо погидигнуту.

- Ја никада нисам био у званичној посети тој земљи. Разговарао сам са Ђукановићем у Тирану и изнео свој став, он је рекао свој. Жао ми је што се владајућа партија у Црној Гори наљутила и то се види из њиховог саопштења. Спреман сам увек да разговарам са Ђукановићем, али ми морамо да бринемо о 28 одсто Срба у Црној Гори - истакао је Вучић.

Према његовим речима, волео би да дође до промене, али не верује да ће се то догодити.

- Оно што је важно јесте да је ово пробудило српски народ у Црној Гори. Нисмо у лакој позицији, али шта да радимо - додао је Вучић.

Он је представнике међународне заједнице упитао која права имају Албанци са 25 одсто у Северној Македонији, а која Срби у Црној Гори и затражио рационалан одговор на несразмеру у броју и правима Срба и Албанаца у те две државе.

Поводом примедби дела друштва да је мање активан од народа, свестеника, навијача... одговара да је он председник републике и да су његове обавезе другације.

Каже и да га једни оптузују, јер није "потегао секиру" на Црну Гору, а други - да је крив за наводну "агресију", што му пребацују из Апела 88.

- Тенковима на Црну Гору нећу, време српске неодговрности је просло - каже Вучић и додаје да је време за договоре, али не на уштрб Србије.

Турски ток изузетно важан за Србију

- Чуо сам глупе примедбе на друштвеним мрежама, за нас је важно да имамо самосталност и сигурност у снабдевању. Нико нам још није понудио јефтинији и бољи гас од Русије. Срећан сам што смо завршили део свог посла, још само компресорску станицу да урадимо. То је за нас стратешка и дугорочна ствар, не дневно-политичко питање - рекао је Вучић.

Тенковима на Црну Гору нећу, време српске неодговрности је прошло! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА