Најновије

ТРАМП ОТКРИО ПРЕД НЕТАЊАХУОМ: Шта се тачно налази у мировном плану? Ово су сви детаљи!

У присуству израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, Доналд Трамп је у уторак, пред одабраном публиком и неколицином новинара у Источној соби Беле куће, представио дуго обећавани “мировни план” за Блиски исток, који је окарактерисао као “велики корак ка миру”.

Бењамин Нетањаху и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Представници Палестинаца нису били присутни, што је Трамп објаснио тиме да је председника Махмуда Абаса раније примио у Белој кући - иако је то је било још у мају 2017.

Трамп је говорио о процвату будуће палестинске државе

Амерички председник је пред окупљенима нагласио да су све претходне владе, почевши од Линдона Џонсона, покушавале да осмисле мировни план за Блиски исток, али без резултата, а да је његова “визија мира” другачија, а његов план од 80 страница веома детаљан, заснован на чињеницама и решењима у коме обе владе добијају.

Трамп је такође говорио о својој политици према Израелу, на пример, пресељењу амбасаде из Тел Авива у Јерусалим. О “великом споразуму” за Палестинце, и “историјској шанси” за решење које подразумева две државе. У источном Јерусалиму би се налазио главни град Палестине, САД су, како је рекао, већ спремне да тамо отворе амбасаду.

Такође је било речи о програму инвестиција у вредности од 50 милијарди за Палестинце који је најављен још 2019, али до сада није био више од куле у ваздуху.

- Милион више послова, упола мања стопа сиромаштва, двоструко, троструко већи БДП - најавио је Трамп, истакавши да су за мирољубиву коегзистенцију потребни борба против корупције, престанак мржње према израелу и финансирања тероризма.

Нетанијаху похвалио инвестициони план

Израелски премијер је окарактерисао мировни план као “изузетан”, а Трампа као “најдивнијег пријатеља, кога је Израел икада имао у Белој кући”. Нетанијаху је апеловао на Палестинце да признају Израел као јеврејску државу, истакао да Хамас мора да се разоружа, а појас Газе демилитаризује.

- Израел је спреман да преговара - рекао је Нетанијаху.

План инвестиција у износу од 50 милијарди долара за Палестинце је "фантастичан договор", оценио је Нетанијаху.

Чинејница је да амерички план даје Израелцима огромне уступке: уместо неколико, сва јеврејска насеља постаће део Израела, укључујући и она у долини Јордана и на граници према Јордану, које Израел сматра стратешки важним за одбрану од могућих напада са истока.

Нетанијаху је најавио и да ће Израел проширити законодавство на сва насеља на Западној обали и на подручја, која, према мировном плану, треба да остану Израелу, што се фактички може изједначити са анексијом.

- Председник Трамп је први водећи шеф државе на свету који признаје израелски суверенитет над деловима Западне обале - рекао је Нетанијаху.

80 одсто Западне обале припало би Палестинцима

Бивши израелски премијер Ехуд Олмерт својевремено је понудио Палестинцима више од 94 одсто Западне обале, остала подручја требало је да размене са израелским. Према првим проценама стручњака, Палестинци ће према Трамповом плану добити само 80 одсто Западне обале, али ће им то бити надокнађено “на другом месту”. На картама, које је објавила америчка влада, приказане су две области поред појаса Газе у пустињи Негев и на граници Египта, које би Палестинци добили као надокнаду.

Осим тога, предвиђена је железничка веза између Газе и Западне обале кроз израелско подручје, а арапска села у централном Израелу, као што су Ум ал Фахм и Таибе, евентуално би припала палестинској држави.

Израелци су такође морали да направе уступке. На поменутој конференцији за новинаре премијер Нетанијаху је јасно говорио о стварању палестинске државе, први пут у историји мировних преговора, Израел је изразио спремност да објави карту будуће расподеле територија, коју су они одобрили. Према Трамповим речима, палестинска територија била би више него двоструко већа него сада.

Ограничени суверенитет Палестинаца

Оно што се Палестинцима вероватно неће допасти јесте чињеница да би, према новом плану, изгубили многа подручја у којима живе јеврејски насељеници, или су важна за Израел из безбедносних разлога. Заузврат би углавном добили ненасељене и забачене пустињске области, осим тога, будућа палестинска држава не само да би била демилитаризована, већ би имала само ограничен суверенитет. Израел би, на пример, и даље контролисао воде Газе.

Нова палестинска држава не би имала ни границу са Јорданом, већ само две везе са суседном државом кроз израелску територију. Обала Мртвог мора такође би остала под израелским суверенитетом, мада би Палесинци имали могућност да тамо подигну своју туристички комплекс.
Супротно ранијим преговорима, били би укинути контингенти палестинских избеглица, којима би било дозвољено да се поново населе на израелској територији. С друге стране, многи палестински заробљеници били би ослобођени из израелских затвора. Деведесет седам одсто Палестинаца живело би у повезаним областима, које би могле да постану део нове државе.

Упркос томе, план се може сматрати огромним поразом на палестинску аутономну управу. Оно што је посебно забрињавајуће за Палестинце јесте чињеница да је време за преговоре о споразуму ограничено. Израел је пристао да четири године обустави насељавања оних области, које би, према плану биле додељене Палестинцима. Према томе израелско-америчка понуда има рок трајања.

- То је можда последња шанса коју ће икада добити - рекао је Трамп.

Планови сиријске војске су све јаснији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА