Најновије

"Ремонт и модернизација четири авиона МиГ-29 Војске Србије у Белорусији одвија се квалитетно и по плану!"

У оквиру званичне посете Белорусији, министар одбране Александар Вулин са члановима делегације обишао је данас „558. авио ремонтни завод“ у Барановичима, у коме се врши генерални ремонт и модернизуја четири авиона Војске Србије МиГ-29 које је Република Белорусија донирала Србији. О току ремонта и модернизације госте је упознао директор Завода Павел Пинигин.

Миг-29 (Фото: Војска Србије)

Министар Вулин састао се током посете са првим замеником председника Државног војноиндустријског комитета Републике Белорисије и копредседником Заједничке српско-белоруске комисије за војнотехничку сарадњу генерал-мајором Игором Демиденком са којим је разговарао о реализацији пројеката и послова у оквиру војнотехничке сарадње.

Након обиласка и састанка, Министар Вулин је изјавио да се све одредбе Техничког споразума постигнутог између председника Вучића и председника Лукашенка спроводи баш онако како што је предвиђено и као што је потписано.

- Када завршимо генерални ремонт наших летелица, можемо да кажемо да смо добили апарате којима је значајно продужен животни век и да ће још дуго моћи да чувају наше небо. Процес модернизације се изводи паралелно, припрема се све оно што је потребно да се инсталира на наше апарате и све се дешава у складу са роковима. О роковима никада не треба говорити, то је безбедносно питање, али оно што је сигурно - има ко да чува наше небо и можемо бити веома задовољни квалитетом радова који се овде испоручују. Наравно, наши пилоти и наши стручњаци ће врло брзо доћи да провере како је ово урађено, да изврше технички пријем и онда наставе даље - нагласио је министар Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић изјавио је да је делегеција Министарства одбране и Војске Србије, поред сагледавања напретка на ремонту и модернизацији авиона МиГ-29, данас са домаћинима размотрила реализацију и других пројеката у оквиру војнотехничке сарадње Србије и Белорусије.

- Министарство одбране Републике Србије и Државни комитет за војну индустрију Републике Белорусије у последње три године врло интензивно сарађују и на другим пројектима. Ми имамо Заједничку војнотехничку комисију која доста интензивно ради. Иницирано је више пројеката и овде смо могли да видимо напредак у реализацији пројеката који се тичу сарадње по питању беспилотних летилица, ремонта и модеризације ПВО технике, а у плану су још неки пројекти који ће бити реализовани у наредним месецима – рекао је Милорадовић.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић нагласио је да ремонтовани “мигови” много значе за Ратно ваздухопловство и Војску Србије.

- Увођењем у оперативну употребу подићићемо ниву способности за контролу и заштиту ваздушног простора, као и могућности за извођење летачке обуке и свакако могућности за извођење операција – рекао је генерал Жарковић.

Генерални директор „558. авио ремонтног завода“ у Барановичима Павел Пинигин изјавио је да је данас са министром Вулином и члановима делегације обишао све погоне, где су могли да виде како се одвија ремонт делова за авионе Војске Србије.

- Сви радови врше се у складу са уговорним обавезама, технолошком динамиком и техничком документацијом. Сва четири авиона Војске Србије су у процесу ремонта, раде се сви делови за авионе и врши се припрема комплетне документације. Очекујем да ће и први пробни летови бити извршени када је планирано, а онда ће уследити процедура предаје авиона Републици Србији – изјавио је директор Пинигин и додао да се у Заводу у Барановичима годишње изврши ремонт од 20 до 40 ваздухоплова.

Војска Србије дигла "мигове" да заштити Шојгуа, дрон побегао ка Приштини! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА