Најновије

ПАЈТИЋ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Ако је неко изгубио КиМ, то је дефинитивно Вучић, чак је оптужио и цара Душана, само он није...

Професор Правног факултета у Новом Саду и бивши председник ДС Бојан Пајтић оценио је да је одлука Небојше Зеленовића да, упркос бојкоту, изађе на локалне изборе у Шапцу, "вин-вин ситуација за Вучића".

Бојан Пајтић (Фото: Јутјуб)

"Опозиција може да победи уколико јој Вучић дозволи да победи. Може да донесе одлуку да их пусти да победе, и онда ће рећи да је било услова за фер изборе, а ако изгубе рећи ће - било је услова, али не могу ни у једној општини да победе. Практично је цела опозиција понижена овим потезом", рекао је Пајтић.

Пајтић је, коментаришући моћ друштвених мрежа, рекао да имају специфичну тежину, јер се ту види како људи размишљају.

"Чињеница је да не постоје практично слободни медији осим Н1, Нове С, Данаса, Времена, НИН-а... Врло мало медија других има. Друштвене мреже су начин да искажете став и да тај став виде људи", каже он.



Говорећи о поруци председника Александра Вучића да "ће ове године Србији по питању Косова бити понуђено нешто што ће тешко моћи да одбије, али неће смети да прихвати", Пајтић каже да се плаши да та порука и није упућена српској јавности.

"Вучићу се толерише много тога у Србији - што је суспендовао медијске слободе, што малтретира политичке неистомишљенике, читав низ афера коруптивног карактера... Па званичници долазе да хвале ову владу, знајући колико је коруптивна, очекујући да он испоручи некакав резултат у односу на Косово и Метохију. Он се двоуми да ли да испоручи, да не би био испоручен као Милошевић, или да побегне од обавеза које је преузео, а очито је преузео, ми то не видимо и не знамо које су", каже он.

Додао је да ЕК врло оштро исказује свој став о стању у правосуђу, медијима, а то је, како каже Пајтић, "порука Вучићу".

"Обећао си нешто, има да испоручиш, иначе ћемо окренути другу плочу и он сад покушава да омогући још мало времена", каже Пајтић.

Пајтић наглашава да "морамо знати да је Вучић већ имплицитно признао независност Косова".

"У Бриселском споразуму стоји да Србија и Косово неће спречавати једна другу у евроинтеграцијама. Србија је фактички изгубила суверенитет над Косовом 1999. године. Ако је неко изгубио КиМ, то је дефинитивно он, чак је оптужио и Цара Душана, само он није... Нажалост, чињенице којих се сви још сећамо говоре да смо ми као држава изгубили суверенитет 1999. године, односно Влада у којој су били СРС и СПС", каже Пајтић.

Истакао је да "Вучић никада ни за шта није преузео одговорност".

"Никада ни за шта није био крив, чак и за изјаву '100 за једног' каже да је извучена из контекста. Он неће преузети одговорност никада, иако би било примерено да искаже свој став по питању КиМ. Да не говорим о томе да на свим листама пише његово име, он је себе довео у ситуацију да је преузео одговорност за све у овој држави", рекао је Пајтић, додајући да се "њему толерише што је угасио светло у Србији, управо да би решио питање КиМ".

Истакао је да "не можете све време седети на неколико столица, посебно када преузмете неке чврсте гаранције".

"Бели листићи и бојкот потпуно неупоредиви"

Коментаришући одлуку Небојше Зеленовића да изађе на локалне изборе у Шапцу, Пајтић мисли да је "такав приступ закаснео", као и да је збунио оне који се залажу за бојкот.

"Постоји неколико негативних последица на изборе, мање је битно што ће људи бити забележени да су изашли, већи је проблем потпуна релативизација концепта бојкота. Касно се изјавило да ће се изаћи на локалне изборе у једној или две средине, тим изласком се потврђује теза Александра Вучића и свих његових сатрапа да постоје услови за демократске изборе", каже Пајтић.

Истакао је да је теза да локална власт организује изборе нетачна.

"Када су спојени локални и републички избори, тада РИК бира и именује председника и чланове бирачких одбора у свим срединама у Србији. СНС ће одредити ко ће бити у бирачком одбору у Шапцу, а локална самоуправа ће моћи само да учествује", каже он.

Додао је да постоји и теза да у Шапцу и Параћину постоје независни медији, па се тиме компензује чињеница о медијском мраку.

"Више од 90 одсто људи се заиста информише на националним телевизијама, нетачно је да се информишу на локалним телевизијама, иста је ситуација у свим срединама. Као што је нетачно да је опозиција победила у Шапцу 2016. године, није, СНС је победио, па је захваљујући једној групи грађана направљена коалиција против СНС. Жао ми је што је Зеленовић на овај начин изгубио капацитет да буде национални лидер", каже он.

Истиче да је ово "вин-вин" ситуација за Вучића.

"Опозиција може да победи уколико јој Вучић дозволи да победи, од Вучића зависи да ли ће победити опозиција или не. Може да донесе одлуку да их пусти да победе, и онда ће рећи да је било услова за фер изборе, а ако изгубе рећи ће, било је услова, али не могу ни у једној општини да победе. Практично је цела опозиција понижена овим потезом", каже Пајтић.

Истакао је да су "бели листићи и бојкот потпуно неупоредиви".

"Последица белих листића је била смена власти, да би се казнила власт ДС, то је била намера. Треба да се зна да су бели листићи били некакви гласачи грађанске оријентације, није могао да се казни ДС, а да не казните себе. Колико год да ДС јесте заслужила и демонстрације и да буде кажњена, нисте могли да казните ДС, а да не казните демократску Србију. Не бих то поредио, јер акција бојкота, независно од тога хоће ли бити успешан, Вучић ће остати на власти, па ће остати. То су два неупоредива концепта", каже Пајтић.

Говорећи о Савезу за Србију, каже да је могуће да не постоји синергетски ефекат, али да сумња у то.

"Тужно је да данас ниједна од чланица СзС не прелази цензус самостално. ДС је морала, подржавам одлуку Лутовца да уђе у СзС, мислим да је укрупњавање било неминовно, после дебакла на београдским изборима. Да би очувао странку морао да предузети такав потез. Подржавам одлуку о бојкоту", каже он, додајући да је 2015. године рекао опозицији да би сви требало да размисле о бојкоту.

Истиче да је "јако добро да је сазрела свест о томе да се промени метод".

Говорећи о најавама да ће на листи за посланике у Скупштини бити 57 одсто нових лица, Пајтић каже да "Вучић смењује друге да не би сменио себе".

"У политици је потребно освежење, потребна су нова лица, пошто Вучић нема намеру да се скине са канала, он ће да скине остале. Имамо ауторитарног владара који може да чини шта хоће и са странком и са државом, потпуно је свеједно ко ће седети у клупама, то су људи који изговарају оно што им Вучић каже", каже Пајтић. 

"И снижени цензус могу прећи само четири листе"

Пајтић каже да је "десница у Србији артифицијелна, продукована".

"Даје јој се на значају, јер је подстиче режим. Индикативно је да се продукују десничарске организације из два разлога. Први - да би се креирало некакво страшило, да би то Вучић показивао западу, 'ово је оно што следи ако ја нисам ту'. Проблем је што су прилично неуверљиви, то су 'ванабе Шешељи', који немају ни ту врсту талента, ни ту врсту интелигнеције коју има Шешељ. Други разлог је - да се кроз те покрете у суштини обори рејтинг СРС, јер и Вучић зна да Шешељу не може веровати до краја. Видимо по Шешељу да све више напада власт. Мислим да се тој десници придаје претерани значај", каже Пајтић.

Додаје да су то "балони који би се издували без подршке СНС и самог Вучића".

Како је рекао, спуштање цензуса ће охрабрити многе.

"Ја осим четири листе не видим да неко има потенцијал да пређе и овај снижени цензус. Поред СНС и СПС, још су ту СРС и странка Александра Шапића. Смем да потпишем данас да су то четири листе које ће прећи цензус и ниједна више. Та три одсто су 'навлакуша' за оне који мисле да ће лако доћи до 90.000 гласова", каже он.

Прочитајте ОВДЕ зашто Александар Вучић мора да призна независност КиМ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА