Најновије

САД ИЗДВОЈИЛА 38 МИЛИОНА ЗА УКРАЈИНСКУ СВЕСТ: "Демократска транзиција" којом ће се оформирати борбена група против Русије (ВИДЕО)

Сједињене Државе спремне су уложити десетине милијона долара у развој „демократских вредности“ код украјинске омладине и за сузбијање „злоћудне пропаганде Русије“.

Украјински фашисти (Фото: Јутјуб)

USAID, који је преузео задатак испирања мозгова младих Украјинаца, делује у Украјини већ 20 година, а резултати су очигледни. Младим Украјинцима су „хероји“ нацистички колаборационисти Степан Бандера и Роман Шухевич, а етничко чишћење и геноцид Пољака и Јевреја током Другог светског рата и „Москаља“ (жаргонски за Русе) данас су „универзалне вредности“ које су Украјинци пригрлили протеклих две до три деценије. Наравно, за америчке стратеге то није проблем. Штавише, милитантни пећински национализам, који се у структурама као што су оружане снаге Десног сектора у свим сегментима манифестира као неонацизам, су пожељно гориво и покретачка снага за борбу против „Руса“ у Донбасу, на Криму и у самој Руској Федерацији, ако буде требало. С чиме је повезан тренутни програм којег ће спроводити USAID и јесу ли претходне инвестиције биле учинковите?

Прошле недеље америчка агенција USAID, која у оквиру Стејт Департмента надгледа доделу америчке „помоћи“ другим земљама, одлучила је издвојити 38 милиона долара за јачање „националне свести украјинске младежи“.

Судећи према објави  интернетској страници  USAID-а, новац се планира потрошити на “његовање осећаја одговорности за демократску европску будућност Украјине”, “окупљање младих лидера око идеје украјинског националног идентитета”, и тако даље. Званичници USAID-а верују да украјинска омладина сада има прилику провести “демократску транзицију”, откако су на власт дошли млади политичари. Очито да у Вашингтону мисле на Владимира Зеленског и премијера Алексеја Гончарука .

Америчка агенција такође спомиње главног непријатеља “украјинских вредности”, а то је “злонамерна руска пропаганда и ширење реторике противника кретања Украјине на европском путу“. USAID обећава да ће са својим новим пројектом покрити оне регије које тренутно нису под контролом Кијева, односно Доњецку и Луганску Народну Републику и „анектирани“ Крим, али само ако тамо „дође мир“.

USAID је био ангажован у “развоју” Украјине много пре догађаја на Криму, од самог почетка ’90-их. Прошле године ова је агенција за Украјину издвојила 700 милиона долара, а 2018. године 600 милиона. Уз то је годину пре 125 милиона долара стигло је у Кијев преко USAID-а „како би се ојачало господарство контролисаног дела Донбаса и убрзао његов развој”. У 2017. години успостављен је програм Иницијативе за помоћ у Украјини за подршку украјинским сигурносним снагама.

Америчка агенција за међународни развој не заборавља ни кијевске политичаре. Након прошлогодишњих избора за Врховну раду, USAID је провео обуку за народне заступнике који су први пут у украјинском парламенту.

Ињекције америчког новца пролазе кроз велику мрежу украјинских невладиних удружења и сличних структура, што је потврдио бивши заступник градског већа Одесе, новинар и политички стратег Игор Димитријев.

“Ових 38 милијона биће додељено кроз различите фондове, структуре попут Соросеве Закладе „Отворено друштво“ или Транспаренцy Интернатионал. Због тога ће новац бити подељен међу стотине малих структура путем бесповратних средстава”, приметио је Димитријев.

Како тврди, USAID је у првом реду очито радио на информацијама и културним пројектима и на политичким кампањама. Димитријев је навео низ примера утицаја USAID-а и сличних агенција на Украјинце. Зоја Казанжи је 2002. године радила с медицинским саветницима у разним програмима, а касније је била активна на Евромаидану, а након што је свргнут Виктор Јанукович неко време је радила у уреду гувернера регије Одеса.

„Америчка агенција USAID радила је у америчким структурама и бавила се не само Украјином, већ и другим постсовјетским земљама. Регионално је USAID држао поуке о медијском раду против власти. Данас Зоја Казанжи живи у Канади, али таквих као она је у Украјини данас на стотине. Подржавају их финанцијски како би одредили курс у оној или у оној сфери који иде њима у прилог“, рекао је Игор Димитријев.

На истом принципу ради и украјинска школа политичких студија, која службено делује под покровитељством Већа Европе.

„На обуци се окупљају најперспективнија деца која су заинтересирана за политику и новинарство. Као бонус, плати им се стажирање у Европи и Сједињеним Државама, а најбољи се промичу на руководеће положаје”, рекао је Димитријев.

Осврнуо се на искуство новинарке из Горловке Олесије Медведеве. Признала је да је ушла у једну од тих шема, где је испрва могла промовисати своје друштвене пројекте, а онда је схватила да се преусмерава на политичку каријеру.

„USAID често пронађе особе које у почетку немају никакве везе с политиком, попут активиста без странке или покрета. Помажу им у промoвисању путем медија и изравно са стипендијама. Минимална помоћ пружа се на нивоу власти, али на крају ће се те структуре активирати током сукоба великих размера попут оног на Евромајдану“, рекао је бивши заступник Одесе.

Бивши саветник америчких програма у Украјини, директор Кијевског института за трансформацију друштва Олег Соскин више је суздржан у процени учинковитости рада Вашингтона с украјинским цивилним друштвом. Међутим, како је и сам био део пројекта, ова је изјава очекивана.

“У прошлости су САД, ЕУ и Канада за Украјину издвајали огромне количине новца за различите програме за младе, али све је то било неуспешно. Паметни и образовани представници се никада нису појавили у земљи”, рекао је Соскин.

“И ја сам био саветник у овим подручјима и све је било бескорисно. Ако ће нови програм опет значити покушај промовисања мултикултурализма и ЛГБТ-а, неће наићи на подршку. Напротив, то ће изазвати озбиљно противљење националистичких скупина”, упозорава Соскин, који је подсетио на радикални став неонациста Десног сектора према ЛГБТ активизму. Међутим, то је само један „неугодан детаљ“, неважан у ширем контексту деловања USAID-а и за што Америци уопште требају Украјинци.

Према Игору Димитријеву, могуће погрешке Американаца у украјинском друштву не значе да је Русија деловала учинковито.

„Увек постоји захтев за активизмом, а чак и ако су ојачане, украјинске и руске владине агенције често не пружају такву шансу као USAID. Али та се људска активност може искористити на њихову штету с минималним могућностима и давањем неколико копија брошура на улицама или слањем новца тек толико да се може платити најам за просторије за састанке”, сажео је бивши заступник градског већа Одесе.

Подсетимо да је до трагедије 2. маја 2014. године, када су у Дому синдиката у Одеси живи запаљени „проруски активисти“, дошло само зато што у потписе за петицију скупљали на оближњем Куликовом пољу, а не у некој од просторија и граду, које је тада могла штитити и полиција, јер у то време нису сви људи у сигурносним агенцијама, који су били намештеници „старог режима“, добили отказе.

Став Москве о оваквом деловању

Москва верује да је немогуће промовисати сличне програме попут USAID-а у Украјини, јер је рад релевантних одељења попут Росотрудничества у Украјини практично сузбијен.

„Током протеклих 20 година Русија је потрошила пуно више новца на Украјину него Сједињене Државе, али не у те сврхе. Сада за Москву могућности нису исте”, рекао је Леонид Калашњиков, шеф Одбора за односе са Заједницом независних државама Државне думе.

У исто време, Калашњиков је позвао да се покушају и даље развијати односи с младима Украјине, укључујући и преко непрофитних организација.

„Међутим, засад је нејасно како то учинити. Украјински новинари који позивају на добросуседске односе с Русијом и даље се прогоне. Нису пронађени други алати којима би се могло утисати на младе Украјинце, осим новинарства или обуке страних студената”, напоменуо је заменик.

Но, враћајући се на почетак, независно о тврдњама да је Русија потрошила десетине милијарди долара на Украјину од 1991. до 2014., али није улагала у „soft power“ (меку моћ), тврдња коју је службено навео USAID да ће САД уложити десетине милијона долара у развој „демократских вредности код украјинске младежи и за сузбијање злоћудне пропаганде Русије“ је неверојатна. Оно што смо добили је једина држава у Европи која јавно слави нацифашизам и има наоружане неонацистичке милиције које су често моћније од државних снага сигурности. Можда је то смер у којем би USAID требао деловати, али се то неће догодити, јер је сулудо размишљати о томе да ће се „због ситних неонацистичких испада“ САД одрећи једног од најучинковитијих алата за дестабилизацију западних граница Русије.

Ердоган се заветовао да ће бити рата! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА