Најновије

ВУЧИЋ ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ СВИМ СЛУЖБАМА: "Ако буде најезде миграната, затварамо границу!" (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић дао је налог војсци, полицији и Безбедносно-информативној агенцији да готово херметички затворе нашу границу према Северној Македонији, уколико би дошло до најезде миграната који већ данима покушавају да продру у Грчку, са турске стране.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Наводно, шеф државе се превентивно одлучио на овај корак, водећи рачуна, пре свега, о националној безбедности, иако је он лично против ксенофобне политике, јер је наш народ, поучен сопственим трагичним искуством, увек показивао солидарност према свима који су избегли из ратних подручја. Вучић свакодневно добија оперативне податке од наших безбедносних служби, откако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган отворио границе и пустио избеглице да пређу у ЕУ.

Он је чврст у уверењу да ће Србија, уколико буде потребе, умети да заштити своју територију и да неће постати "паркинг за мигранте".

Ситуација је постала озбиљна када је Турска пустила око 130.000 избеглица и миграната, који су се запутили ка Европи старом балканском рутом, која је добрим делом затворена после мигрантске кризе 2015. Тензије на турско-грчкој граници настављене су и данас, иако није било испаљивања сузавца и гумених метака као претходних дана, али је Анкара одлучила да постави 1.000 припадника специјалних полицијских снага на међи са Грчком, како би зауставила повратак миграната на своју територију.

Ово је изјавио министар унутрашњих послова те земље Сулејман Сојлу. Он тврди да су грчке власти повредиле 164 мигранта и покушале да врате назад у Турску 4.900 људи.

Истовремено, чини се да се и у делу Европе који је био највише наклоњен мигрантима ситуација мења јер је великом већином гласова, немачки Бундестаг одбацио иницијативу Зелених да Немачка прими 5.000 најугроженијих избеглица који се налазе у претрпаним прихватним камповима на грчким острвима, пре свега мислећи на малолетнике без пратње, труднице, жене са децом или без њих. За прихват избеглица је гласало свега 117 посланика, а против 495.

Шеф европске дипломатије Ђозеп Борељ подржао је јуче идеју стварања сигурне зоне на северу Сирије, услед ескалације сукоба због којег је расељено додатних милион људи и због којег прети нови талас миграната према Европи.

- Ако желимо да станемо на крај бомбардовањима која прете цивилима, морамо да створимо тампон-зону у ваздушном простору, како бисмо избегли даље нападе - рекао је Борел у Загребу, и додао да је то његово лично, а не мишљење ЕУ.

Европа се уједињује у помоћи Грчкој да се избори са хиљадама нелегалних миграната, помаже финансијски, а спремна је и да ангажује људство. У исто време наша земља се припрема за ситуацију да нови талас миграната крене према Србији. Мигранти који су сада у Србији све се дуже задржавају у Србији, јер је Мађарска опет потпуно затворила границе, док их Хрвати и Румуни, мимо било каквих процедура, убацују илегално назад код нас.

Србија, у договору са ЕУ, има око 6.000 смештајних капацитета, а када се рачунају и људи који се налазе у земљи илегално, мимо центара, у земљи је укупно око 7.000 миграната. Иако у Комесаријату кажу да би врло брзо могли да активирају резервне капацитете, сваки "продор" великог броја придошлица из Турске и Грчке, где су сада "заглављени", довео би до "загушења" попут оног 2015. и 2016. године.

Србија је тада активирала здружене снаге војске и полиције, које су и сада спремне, у случају потребе, да се нађу на границама. Оне су опремљене оклопним возилима са термовизијским камерама, оптоелектронским уређајима за дневно и ноћно осматрање, хеликоптерима за ваздушно патролирање и извиђање границе, квадрициклима за патролирање по тешко приступачним подручјима, а у резерви имају и дронове и беспилотне летелице за откривање покушаја илегалних упада на територију Србије.

Препливавају ледену Дрину

На руинираној Железничкој станици у Бањи Ковиљачи било је јуче око 200 илегалних миграната, највише из Авганистана и Пакистана.

До Дрине је ваздушном линијом нешто мање од километра. Њима је циљ да пређу реку, уђу у БиХ, а одатле, даље, у Хрватску. Неки покушавају да препливају реку, која скоро није била већа, од региона Шепка до моста који везује два Зворника, Мали Зворник у Србији и Зворник у РС, двадесетак километара даље. Преко железничког моста у Брасини не могу више да прелазе, јер га је, у међувремену, полиција ставила под контролу.

Ево чиме се све служе мигранти да се домогну Европе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА