Најновије

НАРОД ЦРНЕ ГОРЕ У ОДБРАНИ СВЕТИЊА: "Да је правде Црну Гору би звали Светом Гором" (ФОТО/ВИДЕО)

У више црногорских градова и вечерас су одржане литије у знак протеста против спорног Закона о слободи вероисповести.

Литије у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

Литије су одржане у Плужинама, Никшићу, Будви, Бару, Андријевици, Беранама, Бијелом Пољу…

Posted by Objektiv Story on Thursday, March 5, 2020

Плужине

Литију у Плужинама, након молебана који је служен у цркви Светог Јована Крститеља, предводило је локално свештенство и монаштво.

Pivljani odlučno!

Posted by Objektiv Story on Thursday, March 5, 2020

Будва

Више хиљада људи након молебана у староградској цркви Свете Тројице кренуло је у протестну литију улицама Будве до цркве Свете Петке, коју су предводили свештеници Митрополије црногорско- приморске и градоначелник Будве Марко Царевић.

Hiljade ljudi je izašlo na litiju u Budvi!!

Posted by Objektiv Story on Thursday, March 5, 2020

Никшић

Протојереј ставрофор Драган Крушић рекао је вечерас на тргу у Никшићу, након молебана који је служен у Храму Светог Василија Острошког, да је Црна Гора света ризница великих православних светиња и да би је, да је правде, звали Светом Гором.

"Бићемо на овим богоугодним литијама све док се не повуче овај богоборачки закон. Наши властодршци тврде да се закон доноси у име државе Црне Горе и због државних потреба, али политичка теорија потврђује да су грађани држава, а не институције. Истинску првостворену државу Црну Гору створила је Митрополија црногорско-приморска и први државотворац Свети Петар Цетињски. Они су квасац црногорске историје и државе", рекао је он.

Он је оценио да на литијама с разлогом шета половина становника Црне Горе, наводећи да "такав слободарски покрет није забележен у њеној историји".

Како преносе Вијести, литију у недељу, која би требало да почне у 11 часова, предводиће епископ будимљанско никшићки Јоаникије.

 

Posted by Веселин Драгаш on Thursday, March 5, 2020

Беране

Литија у Беранама данас је кренула из центра града у 17 цасова, и кретала се устаљеном маршрутом до три километра удаљеног манастира.

Литија и молебан протекли су потпуно мирно.

Након молебана у порти манастира Ђурдеви ступови у Беранама, свештеник Пајсије рекао је да власти намеравају да протерају из Црне Горе свештенике који немају црногорско држављанство.

"Нису рекли са којим циљем то чине, и зашто баш сада. Зашто нису реаговали раније, него баш у овом тренутку. Ако им је да се обрачунају са православним свештенством, требало би да знају да, док је год верног народа, биће и свештеника. А ако им је циљ да угуше ове наше литије такође би требало да имају на уму да њих не предводимо ми свештеници и свештеномонаси, већ их предводе Господ и пресвета Богородица" рекао је Пајсије, прекидан повицима грађана "не дамо светиње".

Berane

BERANE NE DA SVETINJE!!

Posted by Objektiv Story on Thursday, March 5, 2020

Бијело Поље

Послије молебана у цркви светих Апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, грађани су кренули у литију до цркве светог Николаја у Никољцу.

Протојереј Милан Станишић је рекао да се већ три месеца верници широм Црне Горе окупљају око својих храмова у одбрани светиња и свугде у свету, пружајући подршку грађанима Црне Горе у борби за очување светиња.

"И нећемо одустати док год буде потребно, јер немамо право на то, немамо право да одустанемо због својих предака и потомака. Нико нема право да остане нијем , да остане незаинтересован у ситуацији када је наша вера у опасности", поручио је он.

Освануо графит у Москви који ће вас одушевити! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА