Најновије

Лидери странака које бојкотују излазак на изборе спремни су да разговарају, али само под овим условом!

Лидери опозиционих странка и покрета који бојкотују излазак на изборе спремни су да разговарају са председником државе Александром Вучићем, али како кажу о мерама које су предложили за спречавање корона вируса.

Бошко Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Наводе да би било неодговорно да из политичких разлога одбију такав састанак.

Након што је Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, изразио спремност да са председником Србије разговара о епидемији, али не и о изборима, и остали лидери Савеза кажу да би били на том састанку на којем би разговарали о мерама које они предлажу за превенцију и заштиту.

Зоран Лутовац, председник ДС и овомесечни председавајући Савеза за Србију, за Данас каже да у оваквим ситуацијама нема места за политику.

– Једина политика је брига брига за грађане. Кључне речи су солидарност и одговорност. СЗС је већ предложио низ мера за превенцију, заштиту и ублажавање последица од корона вируса. Спреман сам да се тим поводом сретнем са свима који су надлежни и могу да помогну укључујући и председника који по члану 111 Устава „изражава државно јединство“. Било би неодговорно да из политичких разлога одбијем такав позив. Сасвим је друга тема то што је он до сада безброј пута прекршио тај исти Устав и што покушава да уништи Демократску странку – наводи он.

И лидер Двери Бошко Обрадовић спреман је да са председником разговара о мерама које је Савез предложио.

– Савез за Србију је као највећа опозициона групација изашао са низом конкретних мера за спречавање ширења заразе које су потпуно прећутане у медијима и игнорисане од стране власти, упркос свој нашој добронамерности и стављају политичких сукоба у други план. О тим мерама увек смо спремни да разговарамо са надлежнима у врху државе – каже Обрадовић, чије су Двери, као и ССП и ДС међу оснивачима Савеза за Србију.

Из Покрета слободних грађана (удружење ван СЗС) поручују да су апсолутно спремни за разговоре и да стављају све своје ресурсе на располагање у тој борби.

Међутим, Радомир Лазовић, активиста иницијативе Не давимо Београд (није у чланству СЗС), сумња да је председник спреман за такав састанак и наводи разлоге за то.

– Сумњам да је председник криминалног ганга у стању да размишља о добробити свих грађана па да направи неку такву иницијативу, али ишао бих на састанак јер у тренуцима опште опасности морамо о свим грађанима бринути без обзира које су политичке, етничке или верске припадности. Поражавајуће је што власт и ову кризу, слично као са екстремним загађењем ваздуха, доживљава само као питање маркетинга и односа са јавношћу. Тако ће за Вучића вирус прво бити најсмешнији на свету, а сутрадан ће глуматати забринутост и молити да се не иде у Италију, у коју нас је слао у шопинг јер нема опасности. Број респиратора је за премијерку државна тајна, а председник се бројем хвали. Све је то далеко од одговорног понашања зато мислим да је таква иницијатива нереална – указује он. Како додаје, ова иницијатива ће свакако допринети где год може да се заштите грађани.

Драган Ђилас, лидер ССП, рекао је гостујући на телевизији Н1 да са председником државе не би разговарао о изборима, али да би о корони.

– Да направи скуп свих странака шта да радимо са короном, ја бих дошао. Али о одлагању ових избора не бисмо причали јер на ове изборе нећемо да идемо – рекао је он. Ђилас је рекао да треба показати солидарност, а да се о одговорности треба причати кад све прође.

Хавијер Солана заражен корона вирусом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА