Најновије

СРБИЈА СЕ ЗАТВАРА! Председник прогласио ванредно стање! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић је ове недеље увече, 15. марта 2020. године, у нашој земљи прогласио ванредно стање због епидемије коронавируса.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

- Борба која је пред нама је борба за оне који су стварали ову земљу, за наше родитеље, за наше старије, али и за будућност наше Србије. Наши родитељи, они су изградили наше градове, села, путеве и пруге, направили све што у нашој земљи имамо. Данас су они нападнути пре свега и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо. До сада смо урадили много ствари и желим да се посебно захвалим лекарском тиму, дивним људима који су углед и најтежи посао ставили држави на располагање, да помогну земљи и народу. После искустава, али и свега што смо заједнички прошли, недовољне дисциплине у разумевању порука које смо слали, на основу писма коју су Влади и мени, а на основу Устава коју је упутио министар одбране и у складу са одредбама члана 200. Проглашавам ванредно стање на територији читаве земље. Ову одлуку нисмо донели лако - поручио је председник Србије Александар Вучић.

До 18 часова у нашој земљи је потврђено 48 случајева позитивних на коронавирус.

Наглашено је да су у националној лабораторији Института Торлак до тог периода тестиране укупно 283 особе.

Подсетимо, председник је у суботу увече примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом пандемије коронавируса захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.

Устав у члану 105, прописује да Скупштина доноси одлуке међу којима је и проглашавање и укидање ванредног стања, већином гласова народних посланика на седници на којој је присутна већина народних посланика.

Кад Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Проглашавајући ванредно стање Народна скупштина може прописати мере којима се одступа од Уставом зајемчених људских и мањинских права.

По Уставу Србије, мере одступања од људских и мањинских права које пропишу Народна скупштина или Влада важе најдуже 90 дана, а по истеку овог рока могу се обновити под истим условима.

Ванредну ситуацију за целу територију државе проглашава Влада, а на ужим територијама надлежни су Покрајинска влада, градоначелници или председници општина.

- Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе. Затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање - рекао је Вучић на конференцији за медије у суботу.

- Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље - објаснио је водећи човек Србије.

Он је рекао и да ванредно стање значи потпуну изолацију и осврнуо се на питање затварање школских и предшколсих установа и факултета, наводећи да ће, кад год одлука буде донета, она бити донета консензусом.

Закон о војсци, члан 2, предвиђа да председник Републике или министар одбране по овлашћењу председника Републике, може одлучити да Војска Србије надлежном државном органу, односно организацији, органу аутономних покрајина и органу јединица локалне самоуправе, на њихов захтев, пружи помоћ ради заштите живота и безбедности људи и имовине, заштите животне средине или из других разлога.

Од сутра затворене образовне институције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА