Најновије

ПОТПИСАН УГОВОР О КИНЕСКОЈ ДОНАЦИЈИ: Србија добија 2 лабораторије за тестове на корону (ВИДЕО)

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписао је данас с представницима кинеског института BGI уговор о кинеској донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за корона вирус.

Ана Брнабић, Влада Србије (Фото: srbija.gov.rs)

Споразум укључује две лабораторије са укупном пропусношћу од 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији и омогућује пратећу потребну опрему, тестове и комплете за узорковање.

Чин потписивања организован је данас онлајн, тако што је уговор потписан са српске стране у Палати Србије, одакле је праћено потписивање уговора у Кини путем видео линка, а затим је испраћено аплаузом.

Присуствовали су премијерка Ана Брнабић, амбасадорка Кине Чен Бо и министри Златибор Лончар и Александар Антић.

Кинеска донација се односи на изградњу две лабораторије, једна је у Клиничком центру Србије, која треба наредних дана да почне да ради, сад је у припреми, а друга ће се налазити у Нишу, вероватно у Институту за јавно здравље Ниш.

BGI је водећи светски институт за геномику и пружаоц услуга, за две најсавременије лабораторије, медицинску опрему и уређаје за тестирање у циљу јацања борбе Србије против новог коронавируса.

Почевши од Вухана, усред епидемије, "BGI" је изградио више десетина таквих лабораторија широм Кине, што се касније показало као један од кључних корака у кинеској стратегији борбе и победе против новог коронавируса.

Долазак опреме и струцњака "BGI", који це обуцавати наше медицинско особље и постављати лабораторије, очекује се почетком следеће недеље. Очекује се да ће лабораторија у Београду бити отворена половином априла у Клиничком центру Србије. Лабораторија у Нишу гради се од нуле, за шта је потребно око месец и по дана.

Као гест изузетне великодушности, "Маммотх Фоундатион", "Тенцент" и осниваци "BGI", сви из Кине, донирали су кључне инструменте за лабораторије. Једнако значајна је и донација кинеске компаније"Зијин Бор Цоппер Сербиа" која је великодушно помогла Влади Србије у овом тренутку пандемије.

За Ниш је један део средстава донирала компанија Зи Ђин из Бора.

У Вухану се тај пројекат симболично зове 'ватрено око', којим се симболично показује борба и то је један од алата да се идентификују оболели.

Помоћ руских експерата стигла кад је најпотребнија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА